Kategori: Beslenme

Çikolata’nın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Çikolatanın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Çikolatanın lezzetli olduğu şüphesiz bir gerçek. Ancak sağlık açısından yararı konusunda netlik yok. Çikolata, sivilce ve obezite gibi tekrarlayan sorunlara neden oluyor. Hatta aşırı tüketimin insanları zehirleyebiliyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, doğru çeşit çikolatadan az miktarda yemenin gerçekten sağlığa faydalı olabileceğini gösterdi. Peki neden? Cevabı, çikolatanın yapısında gizli.

Öncelikle, kakao çekirdekleri bir çeşit doğal antioksidan olan flavonlarla dolu. Özellikle de kateşin olarak bilinen bir flavon, vücudun serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı oluyor. Bu flavon, hücre zarlarının korunmasını sağlıyor, kalp ve damar hastalıklarını engelliyor. Flavonlar işlem gördüklerinde ve ısındıklarında sayılarında azalma oluyor. Bunların tadı acı olduğundan genellikle çikolatalardan çıkarılıyor. Bu neden sadece ham kakao ve kısmen bitter çikolata bu yararları sağlıyor.

İkinci olarak kakao, bir çeşit uyarıcı madde ve sağlığa olumlu etkileri olan teobromin içeriyor. Teobrominin kafeine benzer bir moleküler yapısı var. Ancak kafeinin etkileri daha çok merkezi sinir sistemine yönelirken, teobrominin en bilindik etkisi kalbe yönelik oluyor. Kalp atışını hızlandırarak ve kan damarlarını genişleterek kan basıncını düşürüyor. Ayrıca ‘’ iyi ‘’ den ziyade ‘’ kötü ‘’ kolesterolü tetikliyor ve atardamarlarda plak oluşumunu engelliyor. Teobromin ayrıca akciğerlerde bulunan düz kasların gevşemesini sağlayarak astım belirtilerini hafifletiyor. Bazı araştırmalar, öksürüğü kesmede kodeinden daha etkili olduğunu gösteriyor. Son olarak ve tüm bunlardan daha da şaşırtıcısı, çikolata diş çürükleriyle savaşmada florürden daha etkili. Teobromin, diş minelerini onararak dişi olan asit aşındırmalarına karşı koruyor.

Tüm bu yararlarına karşın, çikolatanın bir de karanlık yüzü var. Ender rastlanır durumlarda, fazla çikolata yemek ölümcül olabilen ama genellikle mide bulantısı, titreme ve baş ağrısına yol açan teobromin zehirlenmesine neden olabiliyor. Tehlike, hayvanlar için daha vahim boyutta. Örneğin, ufak köpekler için 100 gram sütlü çikolata bile ölüm tehlikesi  doğuruyor. Bunun sebebi, vücutlarının teobromini yeterince hızlı metabolize edememesi. 2014 yılında, yarım kilo çikolata ve abur cubur yiyen dört ayı, New Hampshire’de ölü bulundu. Dördü de kalp krizinden ölmüştü. Yine de çoğu insan için ara sıra yenen bir parça çikolata güvenli ve sağlıklı bir lezzet olmaya devam edecek.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce