Kategori: Bebek Ve Çocuk

Çocuk Felci Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Çocuk Felci Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Çocuk felci, ‘’ poliomiyelit ‘’ adı verilen bir virüs ile bulaşan bu çok tehlikeli hastalık daha çok yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülür. İleri derecede sakatlıklar yapan türleri vardır. Hastalığa çocuk felci denmiş olması, sadece çocuklarda görülür şeklinde anlaşılmamalıdır. Aslında bu hastalık her yaşta görülebilir. Ancak çocuklarda daha çok rastlandığından bu adı almıştır. Yaş ilerledikçe yakalanma nisbeti azalırken, 40 yaşından sonra ise çok az insan bu hastalığa yakalanır.

Çocuk Felci Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Hastalık belirtileri, ateş, baş ağrısı, mide ve bağırsak bozuklukları, halsizlik, ense ve sırtta sertliklerdir. Virüs etkeni, mide – bağırsak kanalı tutar. Daha sonra kanla yayılarak merkez sinir sistemine kadar ulaşır. Özellikle santral sinir sisteminde hareketi sağlayan hücre çekirdeklerinde felç meydana getirir. Bacakların sinir çekirdeklerini tuttuğundan bacaklarda felçler meydana gelir.

Çocuk Felci Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Hastalıkta doktorun önerdiği bazı hareketlerin düzenli olarak yaptırılması gerekirken, aileler hastalığın ilaçlarla tedavisini araştırırlar. Sakatlık da bu arada ilerlemiş olur. Oysa hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Yakalandıktan sonra sakatlığın meydana gelmemesi ya da gelse bile oranını azaltmak için, doktorun tavsiye ettiği hareketleri düzenli olarak yapmalıdır.

Çocuk Felci Hastalığı Nasıl Gözlemlenir ?

Felcin niteliği, miktarı, etkeni, beynin alt bölümleri ya da omirilikte yerleşim gösterdiği bölgeye bağlıdır. Genellikle omirilikte yerleşim gösterdiği bölgeye bağlı olmakla beraber daha çok asimetrik özellik taşır. Virüs etkenli bir menenjit şeklinde gelişen tipi de bulunmaktadır. Öldürücülük oranı % 2 ile 10 arasında değişir. Bu kadar tehlikeli olan ve sakat bırakan hastalığın tedavisi yerine aşıların koruyuculuğunu bilmenin yararı çoktur.

Çocuk Felci Aşısı Ne Zaman Yapılır ?

İlk çocuk felç aşısı, bebek iki aylıkken, ikinci aşı dört aylıkken yapılır. Üçüncü aşı altı aylık iken, dördüncü aşı ise üçüncü aşıdan iki sene sonra uygulanır. Daha sonra iki senede bir tekrarlanmalıdır.

Çocuk Felci Hastalığı Nasıl Oluşur ?

Hastalığın kuluçka süresi 1 ile 2 haftadır. Ağır vakalarda önemli sinir hücreleri zedelenir ve felç başlar. Felç daha çok kol ve bacak adelelerinde görülür. En tehlikeli felç solunum sisteminde görülen felçtir ve ani ölüme neden olur. Çocuk felcine karşı çocuklar mutlaka aşılanmalıdır.

Çocuk Felci Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılmalı ?

Dışkı ya da boğaz salgıları ile doğrudan temas sonucu etken alınır. Bu nedenle tuvalet temizliği, kirli sularda yıkanmama, meyve ve sebzeleri yıkamadan kesinlikle yememenin önemi çok büyüktür.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce