Glifor ödem yapar mı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Tip 2 diyabet, gizli şeker, PKO ve insulin direnci gibi sağlık sorunları için kullanılan Glifor ödem yapar mı, ne gibi yan etkilere sebep olur ?

Metformin içerikli ilaçların diyabete iyi geldiğinin anlaşılmasından sonra yan etkileri yüksek olan eski şeker ilaçlarının yerini Glifor, Glukofen, Matofin, Diaformin gibi diyabet ilaçları almıştır.

Ancak bu ilaçların da hatırı sayılır yan etkileri bulunmaktadır. Glifor’un yan etkileri ilk kullanılmaya başlandığında en yüksek seviyededir. Bu yüzden Glifor‘a başlarken önce düşük dozdan başlanır, daha sonra ilaçtan alınan etkiye göre ilaç kullanım dozu bir miktar artırılır.

Mide bulantısı, ishal veya değişik sindirim sistemi sorunları Glifor‘un yaygın görülen yan etkilerindendir. Buna ilave olarak gıdalardan tat alma bozukluğu, sersemlik veya çeşitli cilt sorunları da oluşabilir. Bir süre sonra bu yan etkiler tolere edilebilir seviyeye gelecektir.

Glifor kullanan bazı hastalarda ödem sorunları da görülmektedir. Bununla birlikte Glifor’un kullanım talimatında Glifor’un ödem yapıcı etkisi olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Glifor ödem yapar mı ?

Glifor kullanan hastalarda yaygın olarak ödem şikayetlerinin olması doğal olarak Glifor ödem yapar mı sorusunu akla getirmektedir.

Glifor kullanan hastalarda görülen ödemin nedeni genellikle ilacın kendisinden kaynaklanmamakta hastada var olan hormonal bozukluklar, dolaşım bozuklukları, böbrek sorunları, karaciğer sorunları, insulin direnci, böbreküstü bezlerin bazı sebeplerle fazla çalışması, PKO kaynaklı östrojen yüksekliği, şişmanlık, kortizonlu ilaç kullanımı, doğum kontrol haplarının kullanımı gibi unsurlardır.

Dolayısıyla Glifor ödeme neden olmaz. Hastada ödem varsa başka sebepler araştırılmalıdır.

Bununla birlikte uzun süre Glifor kullanımının böbrek ve karaciğer hasarına yol açabildiği bilinmektedir.

Böbrek veya karaciğerde sorun olursa bu ödeme yol açar. Dolayısıyla kısa süreli Glifor kullanımı ödem yapmaz ama bilinçsiz ve uzun süreli Glifor kullanımı ödeme neden olabilir.

Bu nedenle Glifor kullanan kişilere düzenli aralıklarla test yaptırarak karaciğer ve böbrek sağlığını kontrol ettirmeleri önerilmektedir.

Ödem için ne yapmalı ?

Ödem vücudun gereğinden fazla su ve tuzu kendinde toplamasıdır. Ödem bir sağlık sorununun işaretidir ve altta yatan sebep tedavi edilmeden ödem şikayetleri giderilemez. Su tüketimi azaltılsa dahi vücut su tutmaya devam edecektir.

Eğer kişide şişmanlık var ise ve açlık kan şekeri 100’ün üzerindeyse vücuttaki fazla yağ dokusu nedeniyle pankreas insulin üretmek için fazla çalışır, bunun sonucunda böbrekler su ve tuzu tuttukları için ödem şikayetleri meydana gelmektedir.

Gizli şeker, insulin direnci ve tip 2 diyabet hastalarında görülen ödemin sebebi budur. Diyet ile zayıflandığında ve ilaç kullanımı netice verdiğinde ödem şikayetleri de azalmaktadır.

Glifor Polikistik Over Sendromu (PKO) tedavisinde de kullanılan bir ilaç olup PKO hastalarında görülen yüksek östrojen bir ödem sebebidir.

Ödem şikayetlerinin altında yukarıda sayılanlardan başka bir çok hastalık yatabilir. Kişinin asıl hastalığı kontrol edildiğinde veya tedavi olduğunda ödem şikayetlerinin de azalması beklenir.

Ödem şikayetleri için;

Dahiliye Bölümünden randevu alınız, sizde tam olarak hangi sorunlar var, bunu öğreniniz ve tedaviye başlayınız,

Dahiliye Bölümü sizi Endokrinoloji Bölümüne yönlendirebilir. Bu durumda metabolizma sorunları ile alakalı testlerinizi doktor tavsiyesine uygun şekilde yaptırınız.

Kilo fazlalığınız var ise Diyetisyen‘den size özel diyet listesi alınız ve uygulayınız.

Kilo fazlalığınız olsun veya olmasın ödem şikayetleri var ise günde en az 45 dakika düzenli spor yapınız ve yaşamınızı hareketli geçirmeye çalışınız.

Su tüketiminizi uygun seviyeye getirip un, tuz, şeker ve yağ tüketiminizi azaltınız. Paketli gıdalar yerine işlenmemiş besinleri (taze sebze ve meyve) tercih ediniz.

Salamura gıdaları, salam, sucuk gibi fazla tuz içerikli ürünleri tüketmeyi azaltınız. Tuz ve peyniri suda bekletip tuzunu azalttıktan sonra yiyiniz.

Ödemin atılması için ananas, kivi, nar, armut, kavun, karpuz gibi meyveler ile maydanoz, salatalık ve kabak gibi idrar söktürücü sebzeleri düzenli şekilde tüketiniz.

Alkol, sigara, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durunuz.

Tiroid hastalığınız var mı araştırınız ve varsa tedavi olunuz.

Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız dozunun yeniden ayarlanması gerekebilir, bunu doktorunuzla görüşünüz.

Adet düzensizliğiniz var ise ihmal etmeyiniz doktora giderek tedavi olunuz.

 

Yorum yapın