Bebeği havale geçirmesi doğal olarak aileyi endişelendirmekte ve paniğe sokmaktadır. Çünkü ateşli havale geçiren bebeği kucağınızda tutarken sımsıcak bir ceset tutar gibi hissedersiniz. Bebeğin bilinci kaybolmaya yüz tutmuştur. Zaman zaman istemsiz kasılmalar, titremeler görülmektedir. Sanki bebeğiniz gitmiş yerine can çekişen ve zombi gibi bakan bir bebek gelmiştir.
Bu nedenle çoğu kişi havale geçiren bebeğin vücuduna ve beynine bir çeşit reset atıldığını düşünür. Bebeğin havale geçirmesi “kötü bir anı” olarak hafızalardan silinmez.
Bu istenmeyen durumun bebeğe kalıcı bir hasar bırakıp bırakmayacağı merak konusudur. Halk arasında “havale geçiren erkeğin çocuğu olmaz” veya kısır olduğu bilinen bir erkek için “küçüklüğünde havale geçirmiş” gibi söylentiler vardır.
Bunlar mesnetsiz sözlerdir. Erkeğin kısır olması ile küçüklüğünde havale geçirmesi arasında bir bağ bulunmamaktadır. Bebeklikte ateşli havale geçiren erkeğin çocuğu olabilir.
Havale beyinde iz bırakır mı?
Kısa süreli ve tekrarlamayan febril konvulsiyon beyinde hasara yol açmaz. Tekrarlasa da beyine hasar vereceği söylenemez. Bununla birlikte zamanında gerekli müdahale yapılmadıysa, havale uzun sürdüyse beyne kalıcı bir hasar bırakma ihtimali olabilir.