Kategori: Kimdir

Hipokrat Kimdir ? Hipokrat Yemini Nasıl Ortaya Çıkmıştır ?

Hipokrat Kimdir ? Hipokrat Yemini Nasıl Ortaya Çıkmıştır ?

Bir doktorun oğlu olan Hipokrat, uzun süreden beri tıp ilminin babası sayılmakta olup, aynı zamanda böyle de anılmaktadır. Üniversitelerin tıp fakültesinden mezun olan öğrencilerin, meslek hayatlarına başlamadan önce ‘’ meslek hayatlarında belirlenen kurallara uyacaklarına, ve bundan asla şaşmayacaklarına, doktorluk mesleğini yaptıkları sürece insan hayatının her şeyden üstün tutacaklarına ‘’ dair yemin ettirilir. Buna bile ‘’ Hipokrat Yemini ‘’ adı verilmiştir.

Hipokrat’ın M.Ö. 460 yılında Ege Denizi’nde bulunan Kos Adası’dan dünyaya geldiği bilinmektedir. Eski Yunanlılarda, insan vücudunun parçalanması ve üzerinde bilimsel deneyler yapılması yani ‘’ Teşrih ‘’ ilmine kötü gözle bakılırdır. Buna rağmen Hipokrat anatomi çalışmalarını o döneme göre bir hayli yüksek tutmuştu. Yanında bulunan yardımcıların sayesinde, o zaman ki dönem için şaşırtıcı sayılabilecek sonuçlara varmıştı.

Hipokrat, insanlarda oluşan hastalıklara ilişkin batıl inanç düzenine karşı çıktı. İnsan vücudunda bulunan hastalıkların tabiat kanunlarıyla ilişkisi olduğunu belirtti. Hipokrat’a göre insan vücudunda oluşan hastalıkların nedeni iki grupta sınıflandırılırdı. Bunlar ;

  • Mevsim ve iklim ile ilgili nedenler,
  • Kişisel yani, besin sisteminin düzensizliği, yetersizliği ve hareketsizlik olarak belirtilmektedir.

Hipokrat’a göre insan vücudunun sağlığı düzenli beslenmeye önem vermekten geçiyordu. Bu bakımdan sıkı ve eksiksiz bir düzenin uygulanmasını şartını koymuştur. İlaç veya kan almadan ziyade, beslenme konusunda duruyordu. Buna rağmen etkili ve yararlı ilaçlar hazırlamıştır.

Hipokrat’ın tıp alanında bu kadar bilgili olmasının nedenini babasına bağlanmaktadır. Ayrıca ünlü felsefeci Demokritus’tan felsefe dersleri almıştır. Yaşamı boyunca pek çok yer dolaşan Hipokrat doğmuş olduğu Kos adasına geri dönmüş ve bütün çalışmalarını burada gerçekleştirmiştir.

Hipokrat hakkında en güvenilir bilgi kaynaklarının başında Eflatun ve Aristo’nun yazmış olduğu yazılı belgeler ve Hipokrat Külliyatı’dır. Bu söz konusu külliyat, bizzat Hipokrat’ın elinden çıkmış ve çalışmaları, üzerine değindiği konulardan oluşmaktadır. Bu yazıların en ilginç bölümü ise ‘’ Baştaki Yaralar Üzerine ‘’ adlı çalışmadır. Hipokrat’ın bu bölümde kaleme aldığı konular, bugün beyin cerrahisi alanında uygulanan uygulamalardan pek farklı değildir.

Hipokrat’ın doğum tarihi belli olmasına rağmen, ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Tahmini olarak 85 ile 100 yaş arasında öldüğü tahmin edilmektedir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

paylaş
tarafından yayınlandı
Bilgio.Net

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce