Hıyar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Hıyar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Hıyar tırmanmayı seven bir sebzedir. Hıyar tırmanmadan duramaz çünkü doğasında vardır bu özelliği. Hıyar yetiştiren insanlar bu durumu çalı hıyarı yetiştirerek önlemeye çalışmış olsalar da pek de başarı elde edememişlerdir. Çalı hıyarının da sarmaşık hıyarı gibi tırmanma eğilim vardır. Hıyarı sarmaşık parmaklığına dik olarak tutturursanız, sarmaşık gibi büyüdüğünü görebilirsiniz. Sarmaşık parmaklıklarına asılı olarak yetiştirilen hıyarların daha düzgün olduğu, şekillerinin birbirine çok benzediği, çürümeye daha az meyilli olduğu ve sümüklü böceklerin tahribatından daha az zarar gördüğü bilinmektedir. Sarmaşığa asılı olarak yetiştirilen hıyarlar aşırı olgunlaşmadan toplanır. Hıyar yetiştirmek istiyorsanız sarmaşık askısı kullanmak zorunda değilsiniz ancak sarmaşık türlerinin daha çok ve daha kaliteli meyve bağladığını bilmeniz gerekir. Sarmaşık askının kullanımı hıyarın bahçenizde daha az yer kaplamasını sağlar.

Hıyar’ın Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

Hıyar bal kabağı kadar iri bir sebze olmasa da topraktaki besin maddelerine ( tıpkı bal kabağı gibi ) fazlasıyla ihtiyaç duyar. Ekim işleminden önce hıyar yatağını 2,5 cm kalınlığındaki gübre tabakasıyla zenginleştirirseniz, hıyarın daha çok lezzet kazanmasını sağlamış olursunuz. Ekimden önce toprağın üst kısmını iyice bellemeniz gerekmektedir.

Hıyar Nasıl Ekilir?

Serin bölgelerde ‘’ doğrudan ( bahçe toprağına ) ekim ‘’ yöntemini kullanmak yerine, tohum ekimi işlemini önce kapalı alanlarda saksı ya da konteynırların içine yapmayı tercih edin. Hıyar toprak değişikliğini sevmeyen bir sebzedir bu nedenle hıyarı açık bir alana taşırken oldukça dikkatli olmanız gerekir. Toprak değişikliği yapmayı düşündüğünüz tarihten 3-4 hafta önce 10 cm derinliğindeki bir saksıya 3 adet tohum ekin. Gün boyunca toprağın nemli ve sıcaklığının 21 derecenin üstünde olup olmadığını kontrol edin. İlk yapraklar çıktığında, her saksıda tek bir hıyar fidesi bırakın; bunun için kalanları makas yardımıyla çıkarıp atabilirsiniz. Toprağı don tehlikesi geçtikten sonra, özellikle de toprak sıcaklığının 21 dereceyi aşmasından sonra değiştirin. Hıyar fidelerini yeni toprağına taşımak için özellikle bulutlu bir günü ya da akşam saatlerini tercih edin. Bu şekilde hıyar köklerine zarar vermemiş olursunuz.

Doğrudan tohum ekme yöntemini kullanabilmeniz için toprak sıcaklığının 21 derece olması gerekmektedir. Bu ısı çimlenme sürecinde de düşmemelidir. Toprağın üzerini bahçeniz için uygun bir örtü ile örterseniz, toprak sıcaklığını muhafaza etmiş olursunuz.

Hıyar Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hıyar sıcak aylarda yetiştirilebilen bir sebzedir, dondan etkilenir ve çimlenmeden hasat dönemine kadar sıcak hava ister. Hıyar çabuk olgunlaşır, bakıma çok fazla ihtiyaç duymaz.

Toprağı iki haftada bir balık emülsiyonu gibi organik bir gübre çeşidi ile zenginleştirin. Çiçeklenme başladığında, toprağın neminin sabit bir düzeyde tutmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde şekli ve tadı bozuk hıyarlar kaçınılmaz bir sonuç olur.

Hıyarı başka bir sebzeyi asmak için kullandığınız sarmaşık askısına asabilirsiniz. Yanı hıyarla birlikte başka bir sebze de aynı sarmaşık askısına asılabilir. Ya da bir tel yardımıyla kendi sarmaşık askınızı oluşturabilirsiniz.

Hıyar’ın Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Hıyar istediğiniz büyüklüğe ulaştığı anda hasada başlayabilirsiniz. Birçok çiftçi küçük hıyarların büyüklerden daha lezzetli olduğu görüşünü savunuyor. Hıyar asmalarını her gün kontrol edin çünkü meyve bağlayan hıyar çok çabuk olgunlaşır. Hasat için başka bir kriter de hıyarın yukarıdan aşağıya koyu bir yeşil renk almış olmasıdır. Uç tarafının sararmış olması hıyarın gereğinden fazla olgunlaştığını gösterir.

Hıyarı yaklaşık bir hafta boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz ancak tavsiyem bu sebzeyi taze iken tüketmenizdir.

Yorum yapın