Kategori: Bilim

Hücre Nedir ? Hücre Nasıl Çalışır ?

Hücre Nedir ? Hücre Nasıl Çalışır ?

Bedenimizi tanımaya hücre ile başlayacağız. Hücre, insan yaşamına hizmet eden en küçük ve en önemli birimdir. Bedenimizin en küçük parçası olarak da çok hayati bir görevi vardır. Bedenin mükemmel işleyiş sistemi içerisinde hücreler dokuları, dokular organları ve organlar da sistemleri oluşturur. Eğer hücreleri iyi tanırsak bedeni oluşturan organları ve o organların nasıl bir sistem içerisinde çalıştığını anlamanız da kolaylaşır.

Bedenin hayat hizmet eden en küçük birimi olan hücrenin görevi bizi hayatta tutmaktır. Bu görevi ise hayatın varlık unsurlarını yerine getirmekle yapar. Bu unsurları doğma, gelişme yenilenme, beslenme ve temizlenme olarak beş ana maddede toplayabiliriz. Unsurların icrasında da beş kuvvet görev alır. Bunlar çekme, itme, tutma, şekillendirme ve üremedir. Bunların her biri, bedenin hayatiyetini ortaya koyarak hem organ, hem sistem hem de hücre düzeyinde gerçekleşir. Hatta bu faaliyetleri atom düzeyinde bile görmek mümkündür. Bedenimizde milyonlarca hücre vardır. Bu hücrelerin her biri yukarıda saydığımız unsurları gerçekleştirmek üzere büyük bir titizlikle çalışır. Peki hücrelerimiz nasıl çalışır? Bunun için hücreye biraz daha yakından bakmamız gerekiyor.

Hücre Nasıl Çalışır ?

Hücre, bedenle ilgili görevlerinin bilgisine eksiksiz bir şekilde sahiptir. Özel tasarımı ve yapısı sayesinde de bu bilgileri kusursuz bir şekilde icra eder. Hücrenin en önemli bölümlerinden biri olan ve kendisi gibi özel bir tasarıma sahip olan zar yapısı, ona bu görevlerinde yardımcı olur. Ayrıca bu görev için zarın yanı sıra hücrenin sitoplazmasnda misafir ettiği organeller ve hizmet kayıtlarını muhafaza eden DNA’nın da bulunduğu bir çekirdeği vardır.

Çekirdek, sitoplazma ve zardan oluşan hücre, hem bedensel görevleri yerine getiri hem de bedensel faaliyetleri organize eder. Her hücre, yaptığı işe göre bir kimlik edinir kendine. Kimi zaman bir imalathane olup üretir, kimi zaman bir temizlikçi olup temizler. Bazen de bir asker gibi bulunduğu yeri savunarak bölgesini koruyup kollar. Bu görev dağılımını yapan ise hücrenin karmaşık yapısıdır. Bu nedenle bu yapıya ve bileşenlerine göz atmakta fayda var.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce