Kategori: İlginç Bilgiler

Japon Yapıştırıcısı Neden Bu Kadar Güçlüdür ?

Japon Yapıştırıcısı Neden Bu Kadar Güçlüdür ?

Japon yapıştırıcısı, ilk olarak 1942 yılında Eastman Kodak  Şirketi’nden Dr. Harry Coover tarafından, şeffaf bileşenler üretmek için uygun maddeler aranırken keşfedildi. Dr. Harry Coover plastik merceklerde kullanılmak üzere uygun bir madde ararken metil siyanoakrilat bileşeninin içeriğini araştırdı ve bunun temas ettiği her maddeye yapışma eğilimi olduğunu fark etti. Dokuz yıl sonra, uçak kapakları için sıcağa dayanıklı plastikler üzerinde çalışan bir ekibin şefi olduğunda metil siyanoakrilatla bir kez daha karşılaştı. Bu maddenin son derece yapışkan olduğu açıktı ancak bu kez Dr. Coover nesneleri bir araya getirmek için basınç ya da ısıya ihtiyaç duymayan yeni bir yapıştırıcı formu keşfettiğini anladı. Dikkat çekici bir şekilde yapıştırıcı, nem gibi zerre miktarında suyun varlığıyla harekete geçiyordu. Kodak ürünü aldı ve ürün ilk kez 1958 yılında piyasaya sürüldü.

Yapıştırıcının gücünün kaynağı, kendini bir dizi bireysel molekülden bağları kırılması son derece zor bir zincire dönüştürebilme becerisidir. Su moleküllerindeki elektronlar, temel siyanoakrilat molekülündeki iki karbon atom arasındaki bağı, diğer yapıştırıcı molekülleri bağlayabilecek çift uçlu bir kancaya dönüştürerek etkiler. Bu da karşılığında, nesneleri birbirine etkileyici bir güçle bağlayan bu moleküller zincirinin oluşmasını tetikleyerek diğer moleküllere elektron sağlar. Bu süreç çok hızlıdır ve suyun varlığına öyle hassastır ki yapıştırıcı üreticileri bu maddeyi, yoğunlaşma hızını yavaşlatmak için az bir miktar asitle karıştırırlar. Azıcık nem ( parmak ucunda olsa bile ) asit dengeleyicinin etkisini azaltmaya yeter ve zincirleme etkiyi oluşturan süreç güçlü bir şekilde başlar.

Belki de yapıştırıcının etkisini biraz da geç fark etmiş olduğundan Dr. Coover ürünün ameliyatlardaki kullanımının patentini alma konusunda oldukça hızlı davrandı. Bu ürün sayesinde, dikişlere gerek kalmadan insan dokusu birbirine yapışabiliyordu. Japon yapıştırıcısı bu şekilde ilk kez Vietnam Savaşı’nda kullanılı ve günümüzde hala küçük operasyonlarda kullanılmaktadır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce