Kategori: Faydalı Bilgiler

Krom Nitrür Kaplama Nedir?

Krom nitrür kaplama geleneksel kaplamadan daha serttir. Bu kaplama işlemi aşınmaya karşı koruma sağlar. Kaplama işlemini daha iyi anlayabilmek adına kromun ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Krom Nedir?

Krom bir elementtir. Simgesi ise Cr’dir. Atom ağırlığı yaklaşık 52’dir. Atom sayısı 24’tür. Periyodik cetvelde IV-B grubunda bulunmaktadır. Bu element Fransız bir kimyager tarafından keşfedilmiştir. Kimyager bu keşfini kurşun filizinin içinde kroma rastlayarak yapmıştır. Keşfi yapılan bu element insanlar tarafından güneşte parlayan metalik bir madde olarak bilinmektedir.

Krom elementi dayanıklılığı ve parlaklığı açısından çok fazla tercih edilmektedir. Sert bir element olarak bilinmektedir. 1907 derecede eriyebilme özelliğine sahiptir. 2672 derecede ise kaynama özelliği bulunmaktadır. Bulunan 118 element arasında 24. sırada yerini almaktadır.  Krom elementi demir ile alaşım oluşturduğunda önemli bir hammadde haline gelmektedir.

Aynı zamanda krom, nikel ile de alaşım oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra krom elementi doğal bileşenlerden biri olarak bilinmektedir. Bu elementin kullanım alanı oldukça geniştir. Kimya sanayisinde, otomotiv sektöründe, banyo metallerinde kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda cam, çimento, mermi, top, silah, otobüs, uçak, tren, merdiven korkuluğu, motor, motosiklet, bisiklet ve gemi gibi birçok eşyanın yapımında saf olarak veya alaşım halinde bazı işlemlerden geçirilerek kullanılmaktadır.

Yukarıdaki paragrafta da bahsedildiği gibi kullanım alanının bu kadar yaygın olmasının en önemli sebebi dayanıklılığıdır. Doğada saf halde bulunmamaktadır. Başka elementlerle birleşik halde bulunmaktadır. Bulunan bu bileşikler çeşitli işlemlerden geçerek saf krom elde edilebilmektedir. Elde edilen krom sıvı veya toz halinde kullanılabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra bazı gıdalarda da krom elementine rastlanmaktadır. Örneğin; peynir, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı ve istiridye gibi besin kaynaklarında belli oranlarda krom bulunmaktadır.

Krom Nitrür Kaplama

                Krom nitrür kaplama yüksek kimyasal direnci sayesinde çalıştığı metallere yapışmamaktadır. Bu kaplamanın kalınlığı diğer kaplamalara oranla daha fazladır. Titanyum nitrür kaplamaya göre sertliği daha düşük olarak bilinmektedir. Sıvama kapları, alüminyum enjeksiyon kalıpları ve bunlara benzer uygulamalarda performansı ile dikkat çekmektedir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce