Krom nitrür kaplama geleneksel kaplamadan daha serttir. Bu kaplama işlemi aşınmaya karşı koruma sağlar. Kaplama işlemini daha iyi anlayabilmek adına kromun ne olduğunun bilinmesi gerekir.
Krom Nedir?
Krom bir elementtir. Simgesi ise Cr’dir. Atom ağırlığı yaklaşık 52’dir. Atom sayısı 24’tür. Periyodik cetvelde IV-B grubunda bulunmaktadır. Bu element Fransız bir kimyager tarafından keşfedilmiştir. Kimyager bu keşfini kurşun filizinin içinde kroma rastlayarak yapmıştır. Keşfi yapılan bu element insanlar tarafından güneşte parlayan metalik bir madde olarak bilinmektedir.
Krom elementi dayanıklılığı ve parlaklığı açısından çok fazla tercih edilmektedir. Sert bir element olarak bilinmektedir. 1907 derecede eriyebilme özelliğine sahiptir. 2672 derecede ise kaynama özelliği bulunmaktadır. Bulunan 118 element arasında 24. sırada yerini almaktadır. Krom elementi demir ile alaşım oluşturduğunda önemli bir hammadde haline gelmektedir.
Aynı zamanda krom, nikel ile de alaşım oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra krom elementi doğal bileşenlerden biri olarak bilinmektedir. Bu elementin kullanım alanı oldukça geniştir. Kimya sanayisinde, otomotiv sektöründe, banyo metallerinde kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda cam, çimento, mermi, top, silah, otobüs, uçak, tren, merdiven korkuluğu, motor, motosiklet, bisiklet ve gemi gibi birçok eşyanın yapımında saf olarak veya alaşım halinde bazı işlemlerden geçirilerek kullanılmaktadır.
Yukarıdaki paragrafta da bahsedildiği gibi kullanım alanının bu kadar yaygın olmasının en önemli sebebi dayanıklılığıdır. Doğada saf halde bulunmamaktadır. Başka elementlerle birleşik halde bulunmaktadır. Bulunan bu bileşikler çeşitli işlemlerden geçerek saf krom elde edilebilmektedir. Elde edilen krom sıvı veya toz halinde kullanılabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra bazı gıdalarda da krom elementine rastlanmaktadır. Örneğin; peynir, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı ve istiridye gibi besin kaynaklarında belli oranlarda krom bulunmaktadır.
Krom Nitrür Kaplama
Krom nitrür kaplama yüksek kimyasal direnci sayesinde çalıştığı metallere yapışmamaktadır. Bu kaplamanın kalınlığı diğer kaplamalara oranla daha fazladır. Titanyum nitrür kaplamaya göre sertliği daha düşük olarak bilinmektedir. Sıvama kapları, alüminyum enjeksiyon kalıpları ve bunlara benzer uygulamalarda performansı ile dikkat çekmektedir.