Kuyruklu Yıldızlar, Asteroitler ve Meteorlar Arasındaki Fark Nedir?
Güneş sisteminde güneş ve gezegenlerden fazlası var. Örneğin kuyruklu yıldızlar var. Bunlardan bii şekli oyuncak ördeğe benzeyen ve Rosetta isimli uzay aracı tarafından etraflıca incelenmiş. 67P/Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldız. Bir diğer uzay aracı Dawn, Ceres isimli asteroite giderken Vesta isimli asteroiti ziyaret etti. Yıl boyunca dünyadaki gözlemciler meteor yağmuruna şahit oluyor. Bazen ışıklı meteorlar gökyüzünde beliriyor. Bunlardan biri 2013 yılında Rusya’daki Çelyabinsk şehrinin semalarında görüldü. Peki kuyrukluyıldız, asteroit ve meteor arasındaki fark nedir ve aralarındaki ilişki nasıldır?
Önce kuyruk yıldızları ele alalım. Bunlar güneş sisteminin uzağında milyarca yıl önce oluşmuştur. Buz ve kaya parçaları, toz ve donmuş gazların karışımından meydana gelmiştir. Bir kuyruklu yıldızın yörüngesi güneşe yaklaştıkça ısınır, az miktarda su ve toz meydana çıkar. Asteroitler ise aksine, güneşe yakın yerde oluşmuşlardır. Gezegenlerin oluşumundan artakalanlardır ve çoğu Jüpiter’in yörüngesinde bulunur. Yapıları kaya gibi serttir ve küçük gezegen olarak da adlandırılırlar. İsimlerine karşın ( aster Latincede yıldız demektir) yıldızlarla hiçbir alakaları yoktur.
Büyüklüğü bir uçtan bir uca birkaç metreden az olan asteroitler, göktaşı olarak bilinir ve bunlar toz, kaya ve kuyruklu yıldızlardan dökülen buz parçacıklarından oluşur. Bir göktaşı dünyanın atmosferine girdiğinde, gözlemcilere meteor ya da yıldız kayması olarak ( epey büyükse de akanyıldız olarak ) görünür. Eğer bunlardan biri sağlam kalırsa yeniden atmosfere döner ve yeryüzüne erişir, sonucunda oluşan parçalar göktaşı olarak isimlendirilir.
Dünya, kuyruklu yıldızın bıraktığı izin üzerinden geçtiğinde meteor yağmurları meydana gelir. Kuyruku yıldızların yörüngesi bilindiğinden ve izleyecekleri yol öngörülebildiğinden, meteor yağmurlarının gerçekleşeceği zaman da bilinebilmektedir. Örneğin, Geminid meteor yağmuru aralık ayının ortalarında, Perseid meteor yağmuru ise ağustos ortasında görülür. Kısacası, kuyruklu yıldızlar büyük ve soğuk, asteroitler büyük ve katıdır. Meteorlar ise göktaşlarının ardında bıraktığı ışıklı izlerin atmosferle sürtünmesi sonucu oluşan kızışma ile meydana gelir.