Kategori: Din

Musevilik Nedir? Museviliğin Kökeni ve Ortaya Çıkışı Hakkında Bilgi

Musevilik Nedir? Museviliğin Kökeni ve Ortaya Çıkışı Hakkında Bilgi

Musevilik hem Hristiyanlık, hem de İslam’la ortak özelliklere sahip, hayat dolu ve çok yönlü bir tektanrıcı dünya dinidir. Kültür tarihine yaratıcı katkıları çok büyüktür. Yahudi kutsal kitabı Tevrat bütün dünya Yahudi yaşam düzeninin temelidir. Günümüzde dünyanın her yanında çeşitli Yahudi topluluklarına rastlanabilir.

Kadim geleneğe göre, Musevilik Fırat ve Dicle nehirleri arasında doğdu. Kitabı Mukaddes ise İsrail kavminin kökenini, Ur şehrinde yaşayan ve her şeye hükmedici yegane bir Tanrı’ya tapan İbrahim’e dayandırır. İbrahim2’in soyundan gelenler altı kuşak sonra Mısır’da köle olarak yaşamaya mahkum oldu. Bir önder olarak ortaya atılan Musa, halkını Kızıldeniz’den geçirerek ‘’ vadedilmiş topraklara ‘’ a götürdü. Çıkış olarak bilinen bu olay sırasında, Musa Yahudi dini açısından temel önemde bir dizi yasayı içeren On Emir’i aldı.

Vadedilmiş topraklara yerleşen 12 İsrailoğlu kabilesi sonunda Saul’un yönetimi ( MÖ 884-882) altında tek bir kavim olarak birleşti. Ondan sonra Davut ve ardından Süleyman güçlü bir önderlik sergileyerek, Tanrı Yehova’nın en önemli sunağı ve Yahudi dininin ruhani merkezi sayılan Kudüs tapınağını yaptırdı. Süleyman’ın ölümünden sonra, İsrail kavmi ikiye ayrıldı. İsrail adını alan kuzey krallığı Asurlularca ele geçirilirken, güney krallığı da MÖ 597’de Babil kralı Nebukadnezar’a yenik düştü. On yıl sonra onun emriyle Kudüs tapınağı yıkıldı; üst ve orta sınıflara mensup geniş bir kitle Mezopotamya’ya sürüldü. Sürgün olarak bilinen bu dönem Yahudileri Yehova’ya inanç ve günün birinde vadedilmiş topraklara dönme umudu temelinde birleştirdi.

Perslerin Babil’i almasından ( MÖ 538) sonra, birçok Yahudi İsrail’e döndü ve Kudüs’teki tapınağı yeniden inşa etti. Pers krallığına bağlı bir eyalet haline gelen ülke, Büyük İskender’in MÖ 333’te Perslere karşı zaferinden sonra bu konumdan kurtulamadı. Böylece Helenistik Kültür Müseviliğine ulaştı. Seluukos kralı IV. Antiokhos’un MÖ 168’de tapınak kültürünü yasaklaması üzerine, bir Yahudi direniş hareketi başladı.

Dört yıl sonra Makkabilerin önderliğinde işgalci kuvvetler kovuldu ve tapınak yeniden ibadete açıldı. İki Makkabi kardeş arasında bir anlaşmazlığı çözmek üzere çağrılan Romalılar MÖ 63’te Kudüs’ü ele geçirdi. Yahuda’nın vasat kralı yapılan Herod’un döneminde Nasıralı İsa doğdu.

 

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce