Noter Nedir ? Noter Ne İşe Yarar ? Ne İş Yapar ?
Bu noter olayı nereden çıkmıştır? İki kişi arasında bir işlemde neden illa bir noter araya girer ? Notere onca para neden ödenir ? Noter Kimdir ? Devlet memuru mudur? Nasıl Noter Olunur ? Bu ve buna benzer soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Noter Nedir ?
Biri senet imzalayıp vakti geldiğinde ödemezse olay mahkemeye intikal eder.Davalı senet altında bulunan imzanın kendisine ait olmadığını ileri sürdüğü an dava tıkanır.Durum anlaşılana kadar senet delil olarak kullanılamaz.Hakim inkar edilen imza hakkında bilirkişi incelemesi yaptırır.İcra taleplerinde borçlunun imza itirazında bulunması icra takibini durdurur.Dava uzar gider,davacı mağdur olur.
Asıl görevi yasalara göre karar vermek olan mahkemeyi bu tür işlerle uğraştırmamak bir sahtekarın dava süresini uzatmasına mani olmak ve ileride dava konusu olabilecek işler için bir önlem alınması gerekir.İşte noter bu ihtiyaçtan doğmuştur.Noterler kamu hizmeti yaparlar.Adalet bakanlığı tarafından atanırlar ama devlet memuru değildirler.Ve devletten maaş almazlar.İki kişi veya kurum arasında güvenirliği resmen kabul edilmiş bir ”Şahit” rolü oynarlar.
Noterler Ne İşe Yararlar ?
Noterlerin tarih içindeki görevleri,kişileri kanunların karmaşık yorumlarından korumak,kişisel çıkarlarını mahkemelere gitmeden garanti altına almak olarak özetlenebilir.Noterlerin yaptıkları her işlem hukuksaldır,hukuk için geçerli bir delil teşkil ederler.
Noterler Ne İş Yaparlar ?
Ev,arsa,taşıt gibi taşınmazların satış sözleşmeleri,yabancı dildeki belgelerin tercümeleri noter onayından geçtikten sonra hukuki geçerlilik kazanırlar.Hakimler bunları bir daha araştırmak gereğini duymazlar.Noterler imza,mühür ve işaretlerin kişiye ait olduğunu onaylar,onların adına protesto,ihbarname,ve ihtarname gönderir,evrakların asıllarından örnekler çıkararak kopyalara da asılları gibi resmiyet kazandırırlar.
Noterlerin çalışma sahaları çok geniştir,hatta bir sınırdan bile bahsedilemez.İnsan ve hukukun olabileceği her yerde notere ihtiyaç vardır.Davet edildiklerinde kura,seçin ve toplantılarda hazır bulunur,saklanmak veya bir şahsa verilmek üzere getirilen emanetleri saklar,şirketin kanunlara göre tutulması gereken defterlerini onaylar,vasiyetnameleri,vekaletnameleri düzenler ve kopyalarını saklarlar.
Noterler Neden Para Alırlar ?
Devletin kendi bünyesinde olmamasına rağmen,bu kadar yetki verdiği noterlerin yaptıkları işlerden sorumlulukları da var şüphesiz.Hatalı ya da eksik yapılan işlerden dolayı zarar görmüş kişilere karşı sorumludurlar.Bu sorumluluk bir nevi sigorta güvencesi altındadır.
Noterlerin aldıkları ve bir çoğumuzun anlamakta güçlük çektiği meblağlar aslında bu güvencenin karşılığında bir nevi sigorta poliçesi gibidir.Bu ücretlerin bir kısmı önce bölgesel,sonra milli,sonra da milletlerarası bir fonda toplanarak aynen sigorta şirketklerinde olduğu gibi bir güvence oluştururlar.
Aslında noterlerin dışarıdan göründüğü gibi bol kazançlı gelirleri yoktur.Sigorta kapsamında yatırmak zorunda oldukları fonların dışında,tahsil ettiklerinden yüzde 3 oranında noter hissesi alıp,geri kalan kısmını vergi dairesine yatırırlar.Personelin maaşını ve işyerinin tüm giderlerini kendileri karşılar.
Nasıl Noter Olunur ?
Noter olmak kolay bir iş değildir.Hukuk eğitiminden sonra bakanlığa başvuru yapılıt.Uygun görülürse bir yıllık bir staj yapılarak beklemeye geçilir.Değil noter olmak noterin yanında noter adayı olarak çalışmak bil 5-10 yıllık bir bekleme süresini gerektirebilir.
Her ilçenin noter sayısı beli olduğundan istenilen yerde noterlik yapma diye bir şey söz konusu değildir.Bir bölgenin noteri yerinden ayrılmadığı sürece yerine başka bir noter verilmez.Yeni noterlik açıldığında da kıdem olarak en eski başvuru kabul edilir.
Noter Çalışma Saatleri Nedir ?
Her işte olduğu gibi noter işlerinde de erken gitmeniz sizin yararınıza olacaktır.Sabah 08:30’ta açılan noterler 12:30-13:00 arasında öğle yemeğine çıkarlar.Akşam 17:00’da ise çalışma saatleri sona ermektedir.Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan noterler vasiyet,tanzim ve tasdiki işlemlerde isteğe bağlı işlem yapabilirler.