Kategori: Bebek Ve Çocuk

Rota Virüsü Nedir ? Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Rota Virüsü Nedir ? Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Rota Virüsü özellikle 6 ay – 2 yaş arasındaki küçük bebekleri etkileyen,bazen yenidoğan döneminde bile rastlanan akut gastroenterit,yani mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir virüstür.Çocukluk çağı ishallerinin önemli bir kısmından sorumludur.

Çocukluk çağı gastroenteritleri solunum yolu hastalıklarından sonra 2.sıklıkla görülen bir ölüm nedenidir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır ?

Rota virüs mikrop bulaşmış su veya kontamine gıdalarla virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşmaktadır.Özellikle tuvaletten sonra ve yemeklerden önce ellerin yıkanmaması ile bu virüsün kolaylıkla yayıldığı bilinmektedir.Ayria kreşler,bakım evleri,çocuk yuvaları gibi çocukların bebek yaşlarda bulundukları mekanlarda da görülebilmekte ve oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilmektedir.

Rota Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalı ?

Öcelikle el temizliği,suyun kaynatılarak içilmesi gibi temel hijyen önlemlerinin yanı sıra yemeklerden önce ve sonra,özellikle tuvaletten sonra el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesi bulaşmayı minumuma indirebilecek önlemlerdir.Hijyenik tedbirlerin yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rota virüs ishallerine bağlı komplikasyonların ve ölümlerin azaltılması için bu virüse karşı aşı yoluyla bağışıklamanın yapılması kaçınılmaz olmuştur.Bu virüse karşı aşılanmak suretiyle ishal ve komplikasyonlarından olan ölüm oranları azaltılabilir ve hastanede yatış süreleri de azaltılabilir.

Rota Virüs Aşısı Ne Zaman Yapılır ?

Ülkemizde ikinci ayın bitiminden itibaren yapılabilen bu aşıların bir –iki ay ara ile yapılan iki doz (Rotorix) veya bir iki ay ara ile yapılan üç dozluk (Rotoreq) formları bulunmaktadır.Bu iki aşıdan Rotorix 2 tip rota virüse karşı etkili iken,Rotoreq 5 tip rota virüse karşı etkilidir.Her iki aşı içinde birden fazla doz yapıldığı göz önüne alındığında ilk dozun 3 ayı geçmeden,son dozun 8 ayı geçmeden yapılacak şekilde planlanması gerekmektedir.8 aydan büyük çocuklara asla uygulanmamalıdır.Uygulama ağız yoluyladır,enjeksiyon yoluyla değildir.

Aşıdan hemen sonra beslenme mümkündür,diğer aşılarla birlikte yapılabilir,geçimsizliği söz konusu olamaz.Aşıyı bebek kusarsa tekrarlanmasına gerek yoktur.İçeride kalan 1-2 damla bile koruyuculuğu sağlamaya yeterlidir.Her iki aşının da güvenirliği ve koruyuculuğu %100 olarak belirtilmektedir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce