Kategori: Kültür-Sanat

Seramik Sanatı Nedir ? Nasıl Yapılır ? Nerelerde Kullanılır ?

Seramik Sanatı Nedir ? Nasıl Yapılır ? Nerelerde Kullanılır ?

Seramik (ya da keramik) yüksek ısıda pişirilmiş, topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek gibi günlük işlerde kullanılan kapların genel ismidir. Bu kaplar, Türk tarihi içerisinde pek çok kullanım eşyası gibi şekil ve süslemeleriyle sanat değeri taşır hale gelmiştir. Yapılan kazı ve araştırmalar da hem Türk İlam devletlerinde, hem de Anadolu dışındaki Türk devletlerinde, sanat değerine sahip seramik örneklerinin çok yaygın olduğunu ortaya koymuştur. 9. Yüzyıldan 13. Yüzyıla ciddi bir gelişim sergileyen bu sanat, asıl teknik çeşitliliğe Büyük Selçuklular döneminde ulaşmıştır.

Anadolu Türk seramik sanatında, kazıma, çizikleme, kalıpla kabartma, oyma gibi süsleme teknikleri kullanılmıştır. Seramikte dönüm noktası olan sırlama tekniğinin kullanılmaya başlanması ise, yapılan kaplara, renkli ve çekici bir özellik katmıştır. 15.yüzyıl sonuyla 16. Yüzyıl başında, porseleni anımsatan üst düzey kalitede seramikler yapılmıştır. Bunlar beyaz, sert ve pürüzsüz hamurları, kaliteli sırlarının altındaki çok çeşitli desenleriyle dönemin ileri sanat düzeyini yansıtır. Ayrıca Türk sanatına özgü çiçek ve kıvrık dallar, kuş, geyik, balık gibi hayvan motifleri, çeşitli hat teknikleriyle yazılmış yazılar kültürel zenginlik örneğidir. Bu dönemde İznik’ten sonra ikinci önemli seramik merkezi Kütahya olmuştur. Hatta bu merkezlerde üretilen seramikler, Avrupa ülkelerine de sipariş üzerine hazırlanır hale gelmiştir.

18, yüzyıl ortalarından 20. Yüzyıl başına kadar etkinlik gösteren üçüncü bir seramik merkezi de Çanakkale’dir. Bugun Çanakkale tabakları, yelkenli, cami, köşk, hayvan ve insan figürlerinin resmedilmesiyle sanatsal değerini korumaktadır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce