Seramik Sanatı Nedir ? Nasıl Yapılır ? Nerelerde Kullanılır ?
Seramik (ya da keramik) yüksek ısıda pişirilmiş, topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek gibi günlük işlerde kullanılan kapların genel ismidir. Bu kaplar, Türk tarihi içerisinde pek çok kullanım eşyası gibi şekil ve süslemeleriyle sanat değeri taşır hale gelmiştir. Yapılan kazı ve araştırmalar da hem Türk İlam devletlerinde, hem de Anadolu dışındaki Türk devletlerinde, sanat değerine sahip seramik örneklerinin çok yaygın olduğunu ortaya koymuştur. 9. Yüzyıldan 13. Yüzyıla ciddi bir gelişim sergileyen bu sanat, asıl teknik çeşitliliğe Büyük Selçuklular döneminde ulaşmıştır.
Anadolu Türk seramik sanatında, kazıma, çizikleme, kalıpla kabartma, oyma gibi süsleme teknikleri kullanılmıştır. Seramikte dönüm noktası olan sırlama tekniğinin kullanılmaya başlanması ise, yapılan kaplara, renkli ve çekici bir özellik katmıştır. 15.yüzyıl sonuyla 16. Yüzyıl başında, porseleni anımsatan üst düzey kalitede seramikler yapılmıştır. Bunlar beyaz, sert ve pürüzsüz hamurları, kaliteli sırlarının altındaki çok çeşitli desenleriyle dönemin ileri sanat düzeyini yansıtır. Ayrıca Türk sanatına özgü çiçek ve kıvrık dallar, kuş, geyik, balık gibi hayvan motifleri, çeşitli hat teknikleriyle yazılmış yazılar kültürel zenginlik örneğidir. Bu dönemde İznik’ten sonra ikinci önemli seramik merkezi Kütahya olmuştur. Hatta bu merkezlerde üretilen seramikler, Avrupa ülkelerine de sipariş üzerine hazırlanır hale gelmiştir.
18, yüzyıl ortalarından 20. Yüzyıl başına kadar etkinlik gösteren üçüncü bir seramik merkezi de Çanakkale’dir. Bugun Çanakkale tabakları, yelkenli, cami, köşk, hayvan ve insan figürlerinin resmedilmesiyle sanatsal değerini korumaktadır.