Siyah Masterbatch Nedir? Hangi Alanda Kullanılır?

Photo of author

By Bilgio.Net

Siyah masterbach, karbon oranı fazlası ile yüksek olan, parlak ya da mat bir efekt gücüne sahip masterbach türüdür. Örtücülüğü yüksek olup, dispersiyon özelliklerinin PE Sitren, PP ve PET, yani Polyethylen Terephthalate ve PVC-R yani Polyyinyl Chloride-R polimerlerine uyumlu olmaktadır.

Parlak ve mat olmasının yanı sıra şeffaf ve opak formda da üretimi sağlanabilmektedir, bu kullanıcı açısından büyük bir avantajdır. Siyah masterbach’ler her zaman daha ekonomik bir tercih olmaktadır.

Siyah Masterbatch’in Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Siyah masterbatch’in pek çok kullanım alanı olsa da temelde hep aynı sektörlerde kullanılmaktadır. Bu alanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kablo ve türevleri
  • Otomotiv sektörü
  • Levha yapımı ve kullanımı
  • Elektrik ve Elektronik sektörü
  • Poşet ve Ambalaj türü sektörler
  • Yapı malzemelerinin büyük bir kısmı

Siyah Masterbatch’in Uygulama Alanı Nedir?

Siyah masterbach uygulama alanı ekstrüzyon, film, şişirme ve akıtma metodlarından oluşmaktadır. Bu adımlar takip edilerek uygulama alanı aşamaları tamamlanır.

Siyah Masterbatch’in Bileşimi Nedir?

Siyah masterbatch’in temel yapısını oluşturmakta olan malzemeler karbon karası taşıyıcısı, karbon siyahı, karbon karası ıslatıcı madde ve karbon karası dispersiyon maddesidir diyebiliriz. Uluslararası sınıflama göz önüne alındığı zaman Çin’de 30 üzerinde siyah masterbatch çeşidi olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Kauçuk ve kauçuk olmayan şeklinde ikiye ayrılabilir. Fiyatlara bakıldığı zaman karbon siyahı türlerinden ötürü fazla değişken olduğunu görürüz. Karbon karası olan partiküller aktif olmaktadır.

Bu yüzden de nadir bulunur. Ayrıca aglomere edilmiş partiküllere sahip olan yine siyah masterbatch’lerdir. Siyah masterbatch’lerin işleme yardımcılarına ihtiyacı vardır. İç yağlama ve dış yağlama maddeleri, antistatik ajanlar, doğru antioksidanlar seçilmelidir.

Siyah masterbatch, inorganik bir dağıtıcıdır. Hazırlanışında inorganik türde olan dağıtıcıların kullanılması maliyeti de azaltacaktır. Fakat bu çok da sağlıklı bir tercih değildir çünkü plastik ürünlerin yaşlanması kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bu konuda yapılacak en iyi şey bir uzmanla görüşmektir.

Karbon karasının ıslatıcı ajan gerektirmesinin ana nedeni ise karbon karasının 2 g/cm özgül ağırlığa sahip olup, ifade yoğunluğunun küçük olması ve bu nedenle de kabarık görünmesidir. Problem çıkmadan işlenebilmesi için ilk önce karbon siyahı ıslatılma işleminden geçirilmek zorundadır.

Islatıcı madde seçimi en iyi şekilde yapılmalıdır ki olumlu sonuçlar alınabilsin, buna çok dikkat edilmelidir. Maliyet düşürmek için parafin ve beyaz yağ kullanılır ama pek çok şirket bu sağlıksız yolu asla tercih etmez.

 

Yorum yapın