Taze Mısır Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Depolama ve Hasat İşlemi Nasıl Yapılır?

Photo of author

By Bilgio.Net

Taze Mısır Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Depolama ve Hasat İşlemi Nasıl Yapılır?

Taze mısır tatlıdır ancak kaliteli bir taze mısırın tadı şeker gibi değil de tatlı bir mısır gibi olmalıdır. Tarım sektöründe yayımlanan tohum kataloglarına baktığınıza, her yıl yeni taze mısır çeşitlerinin türediğini görebilirsiniz. İşin ilginç tarafı ise, her yeni çıkan taze mısır çeşidinin bir öndeki yılkine göre daha tatlı odluğunun söylenmesidir. Çok tatlı mısırları sevmem. Çok tatlı mısır çeşitleri ticari nedenlerden dolayı tercih edilmektedir. Bu tür mısır çeşitleri hasattan çok uzun bir süre sonra nişasta halini alır, yani bu çeşitler hasattan süpermarket raflarına kadar geçen o uzun süreçte artık taze olmasalar bile hala taze mısır gibi görünmeye devam ederler.

Yetiştirdiğiniz taze mısırın tadı tatlı değil ise, sorun hangi mısır çeşidinin yetiştirdiğinizden çok mısırı basıl yetiştirdiğinizdir. Taze mısır yetiştiriciliği için gereken koşulları sağlayabilirsiniz, karşılığını hem tatlı hem de çok lezzetli mısırlarla alabilirsiniz.

Taze Mısır’ın Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

Mısır yatağını sonbahar aylarında hazırlamaya başlayın. En az 2,5 cm kalınlığında bir gübre parçası hazırlayın ve bir çatallı bel yardımıyla gübreyi toprağa yedirin. Toprak altında yaşayan küçük hayvanların faaliyet göstererek toprağınızı zenginleştirmesini istiyorsanız, tahmin ettiğiniz en sert dondan önce toprağınızı koruyucu bir yaprak örtüsü ile koruma altına alın.

Taze Mısır Nasıl Ekilir?

Taze mısırı kışın soğuktan korumak amacıyla toprağı örttüğünüz saman ve yaprak tabakasını ( malç ) ilkbahar mevsiminde kaldırın, bu şekilde toprağın ısınmaya başlamasını da sağlamış olursunuz. Toprağa gübre takviyesi yapın. Ekimden bir hafta önce mısır yataklarını siyah plastik ya da IRT plastik adı verilen plastik madde ile kapatın. Termometre ile toprak sıcaklığını gözlemleyin.

Tohumları, 75 cm’lik bir yatağın ortasına, aralarında 20 cm boşluk bırakarak, 2.5 cm derine gömün. Tozlaşmayı sağlamak için, her bir ekimi 4 kısa sıradan oluşan bloklar halinde gerçekleştirin. Tohumları uzun tek bir hat halinde ekmekten kaçının. Mevsim boyunca ardı ardına hasat toplayabilmek için, ekimi her iki hafta bir bloklar halinde yapmaya devam edin.

Ekimden sonra, toprağın nem oranını koruyun. Toprağın ısısını muhafaza etmek ve fideleri dondan korumak için kasnaklarla yere sabitlenmiş bir örtüyü ekim alanının üzerine örtün. Bu koruyucu örtüyü gece hava sıcaklığı 16 derecenin üstüne çıktığında tamamen kaldırabilirsiniz.

Taze Mısır Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Taze mısır yetiştiricileri bu sebzenin nitrojen başta olmak üzere takviye maddelere nasıl da ihtiyaç duyduğunu iyi bilir. Ebatları bu kadar büyük olan mısır gibi bir sebzenin çok derin ve büyük bir kök sisteminin olmadığını öğrenmek oldukça şaşırtıcıdır. Örneğin, sert esen bir rüzgar taze mısırı dümdüz yere serebilir. Bu nedenle taze mısır yetiştirmek isteyenler, topraklarını iyi sürmeli, çeşitli besinlerle takviye edilmiş gübrelerle zenginleştirmelidir. Bu şekilde boyut bakımından oldukça avantajsız olan taze mısırın kökü yoğunluk bakımından güçlendirilmiş olur.

Kök kısımları kısa ve sığ olan diğer sebzeler gibi, taze mısır da toprağın nem oranındaki dalgalanmalara karşı hassastır. Nem oranının bir artıp bir azalması taze mısırdan alınacak verimi düşürür. Toprağın düzenli ve sığ olarak ( sadece 3.8 cm derinliğe inerek ) işlenmesi yabani ot oluşumunu önler, topraktaki besin değerlerinin korunmasını sağlar. Toprağınızı düzenli olarak sulayın ve balık emülsiyonu gibi organik gübrelerle her iki haftada bir zengileştirin.

Taze Mısır Nasıl Hasat Edilir?

Domatesin hasat edileceği vakti belirlemek kolaydır, ama bu durum taze mısır hasadı için geçerli değil. Mısır hasadı için uygun zamanı belirlemek istiyorsanız koçanının dokusunu incelemeye alın. Olgunlaşmış bir mısır koçanının üzerinde, mısır başağının dış yaprakları arasında esnek, yeşilimsi ve ipeği andıran bir püskül çıkar. Koçanın alt kısmındaki püskülün rengi ise kahverengini andırır, burada yer alan püskül kurudur.

Mısır günün hangi saatinde toplayacağınız da ayrı bir meseledir. Bu konuda farklı farklı fikirler duyabilirsiniz. Mısır toplanır toplanmaz içinde bulunan şeker nişastaya dönüşmeye başlar. Bazı insanlar mısır yemek istediklerinde, mısırı tencerelerine suyu koyduğunda koparmayı tercih etmektedir. Bunun nedeni, mısır dalından ne kadar geç koparırsanız, tadının o kadar artacağı düşüncesidir. Aslında bu fikir kulağa mantıklı geliyor. Mısırın bünyesindeki şeker miktarı sabahın erken saatlerinde artar ve en yüksek seviyeye ulaşır, bu seviye akşam saatlerine doğru düşer. Mısır eskiden sabahın erken saatlerinde, güneş daha etkisini göstermeden toplanırdı. Toplanan mısırlar yapraklara sarılır yemeğe kadar buzdolabında muhafaza edilirdi. Ben her iki yolu da denedim ve eskiden denenen yöntemi kullanmayı tercih ettim.

En Kaliteli Mısır Çeşitleri Nelerdir?

Çok kaliteli taze mısır çeşitleri bulunmaktadır. En iyilerini seçmenin en güzel yolu aşırı tatşı mısır çeşitlerini baypas etmek ve lezzete, her bir saptaki koçana, her bir koçandaki tane sırasına ve son olarak yine tadına odaklanmaktır. İşte size en iyi mısır çeşitleri;

  • Double Gem ( Çifte Cevher ) : Çok eski bir çeşidi olan bu mısır iki renklidir, çok lezzetlidir ve zengin mahsul verir.
  • Sugar Now ( Kar Şekeri ) : Bu çeşidin koçanlarıın içi kar beyazı renkte tatlı mısır taneleri ile doludur.
  • Seneca Arrowhead ( Seneca Suoku ): Hastalıklara karşı dayanıklı olan bu çeşidin harika bir lezzeti vardır.
  • Sundance ( Güneş Dansı ) : Toprağın serinliğine ve kuşların zarar verici etkilerine karşı dayanıklı olan bu mısırın tadı çok lezzetlidir.

Yorum yapın