Kategori: Kültür-Sanat

Tezhip Sanatı Nedir ? Nasıl Yapılır ? Malzemeleri Nelerdir

Tezhip Sanatı Nedir ? Nasıl Yapılır ? Malzemeleri Nelerdir ?

Türk süsleme sanatlarının başında tezhip sanatı gelir. ‘’Tezhip’’ Arapça ‘’altın’’ anlamına gelen’’ zeheb’’ sözcüğünden türemiştir. ‘’Altınlamak’’, ’’yaldızlamak’’ anlamına gelen tezhip, el yazması kitap sayfalarına, hat levhalara, hilye-i şeriflere, ferman ve tuğralara altın tozu ve birtakım özel boyalarla yapılan ince süslemelerdir. Eski bir süsleme sanatı olan tezhibe, en çok dini yazmalarda rastlanır. Özellikle Kuran’ın ilk ve son sayfalarında, sure başlarında, ayetleri ayırmak için nokta yerine geçen küçük yıldız ve çiçek biçimindeki motiflerde tezhip yöntemi kullanılmıştır.

Bu sanatta temel malzeme altın ya da boyadır. Altınla birlikte kullanılan renkler klasiktir örneğin bedahşi laciverti, Türk kırmızısı, Türk mavisi ( turkuaz) gibi. Altın, dövülerek ince bir tabaka haline getirilmiş varak olarak kullanılır. Altın varak su içinde Arap zamkıyla ezilerek, fırçayla sürülecek boya kıvamına getirilir. Altın varak doğrudan yapıştırılarak da kullanılabilir, ancakince süslemeler için ezme yöntemi tercih edilir. Altının parlaması da tezhip sanatının bir parçasıdır. Parlak yüzeyli bir taş olan akik, altın yüzeye sürülerek, yapılan tezhibin parlak bir görünüm alması sağlanır.

Türk tezhip sanatının Anadolu Selçuklulardan başlayarak Osmanlılara kadar uzanan bir geçmişi vardır. Padişahlara, vezirlere, devlet büyüklerine, tanınmış kişilere sunulan ya da her çeşit özel yazma kitabı tezhiplemek eski nir uygulamadır. Tezhiple süslenmiş bu eserlere ‘’müzehhep’’, bu sanatla uğraşan kişilere de ‘’müzehhip’’ denilir. Sadece altınla yapılan tezhibe ise ‘’halkari’’ denir. En eski tezhip örneklerinden biri, bugün Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde bulunan 1131 tarihli bir Kuran sayfasıdır.

Fatih Sultan Mehmet dönemi, bir çok sanat dalında olduğu gibi, tezhipte de bir doruk noktasıdır. Türk sanatının klasik renk zevkini, ince, estetik anlayışını yansıtan bu sanatın ürünleri, günümüzde dünya müzelerini halen süslemeye devam etmektedir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce