Tırnak Kırılması Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Tırnak Kırılması Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tırnaklar, parmak uçlarında bulunan saydam ve pembe yapılar olup parmak ucunu korurlar. Kavramaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda estetik yönden önemlidir.

Vitamin eksiklikleri, aseton kullanımı, sürekli oje kullanımı, dengesiz beslenme, hipotiroidi, hipertiroidi, böbrek-karaciğer hastalıkları tırnak kırılmasına yol açar. Demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi mineral eksikliklerinde tırnak zayıflayarak kırılabilir. Tırnağa kadar yerleş sedef hastalığında da kırılma mevcuttur. İleri derecedeki damar tıkanıklarında tırnak beslenmesi bozulacağı için tırnak problemleri yaşanır.

Tırnak Kırılması Bulgu, Belirti ve Yakınmalar Nelerdir ?

Tırnak, yapısı zayıfladığı için en ufak darbelerle kırılabilir. Soyulmalar gözlenebilir. Bayanlar tırnaklarını uzatamadıklarında şikayet ederler.

Hipotiroidi, hipertirodide tırnak bulgularına ek olarak hastalığa ait bulgular da gözlenir.

Demir eksikliğine bağlı ise çarpıntı, solukluk, çabuk yorulma gibi belirtiler vardır. Tırnak mantarında ise tırnakta kalınlaşma, yumuşama, renk değişikliği eşlik eder.

Tırnak kırılması şikayeti ile gelen hastada kansızlık için tam kan sayımı ve demir tetkiki bakılır. Diğer mineraller de değerlendirilir. Tiroit hormonları, böbrek için üre-kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri bakılır. Gerekirse kalp ve akciğere yönelik tetkikler istenir.

Tırnak Kırılmasında Tıbbi Tedavi

Demir eksikliğine bağlı ise, demir tedavisi verilir. Altta yatan hipertiroidi, hpotirodi, kalp-akciğer-böbrek-karaciğer hastalığı mevcutsa tedavi planlanması hastalığa göre düzenlenir. Eksik vitamin ve mineraller yerine konmalıdır. Tırnak mantarı varsa, tedavisi verilir, ancak uzun sürer.

Tırnak Kırılmasında Beslenme Şekilleri

Dengeli beslenmek ve günde 8-10 bardak su tüketmek tırnaklar için gerekli sağlık ortamının sağlanmasında önemlidir.

Demir eksikliği olanların gıdalarla demir almaları tırnak kırılmasını engeller. Karaciğer ve dalak gibi organlarda bol miktarda emilimi kolay demir bulunması nedeni ile haftalık 2-3 porsiyon tüketilmesi yararlıdır. Kırmızı yağsız et, kümes hayvanları ve istiridye gibi deniz ürünleri demirden zengindir. Emilimi daha zor olan formda demiri bol içeren diğer gıdalar ise bezelye, fasulye, kaparı, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, ayçekirdeği, susam, kurutulmuş meyveler, makarna, ıspanak gibi koyu yeşil renkli sebzelerdir. Emilimi zor olan demir çeşidini içeren bu gıdalarla beraber C vitamininden zengin brokoli, lahana, domates, karpuz, limon, mandalina, portakal, greyfurt ve çilek gibi gıdalar tüketilirse demirin emilimi daha da arttırılır.

Tırnak Kırılmasında Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Kimyasal maddeler ve aseton gibi maddelerin sık kullanılması tırnakların yapısını aşındırarak kolay kırılmalarına neden olur.

Tırnak diplerinin bakım yağları ile akşamları yağlanması ve nemlendirilmesi tırnağın esnekliği ve direncini arttırır.

İş yaparken ve özellikle suyla ilişkili işlem yaparken eldiven kullanılmalıdır. Banyo esnasında tırnaklara dikkat edilmelidir, çünkü ıslanan tırnaklar zayıflamakta ve kırılmaya eğilimi artmaktadır.

Tırnakların yüzeyi törpülenerek pürüzsüzleştirilmelidir. Bu şekilde tırnağın yüzeylere takılıp kırılması engellenir.

Tırnak Kırılmasında Önerilen Besin Takviyeleri

  • A, B3, B6, C vitamini ile demir eksikliği tırnak kırılmasına sebep olabilir. Demir eksikliği, kaşık gibi kıvrık tırnaklara neden olabilir. Tırnaklarda görülen beyaz lekeler de genellikle çinko eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Fazla miktarlarda alınan selenyum takviyeleri de tırnak kopmasına neden olur. Beslenme bozukluğu varsa multivitamin ve mineral desteği alınmalıdır.
  • Biotin : 5,5 ay boyunca günde 2.5 mg biotin takviyesi, tırnakların sertliğini sağlamış ve görünüşünü düzeltmiştir.
  • Glikozamin : El ve ayak tırnaklarını güçlendirmektedir.

Tırnak Kırılmasında Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler

  • Atkuyruğu : yüksek oranda silistik asit içermektedir. Toprak üstü kısımlarından hazırlanan drogda bulunan silikatlar sağlıklı saç ve tırnakların gelişmesine destek olur. 10 gram kuru drog 1 litre sı içine eklenir ve kaynayana kadar ısıtılır. 5-10 dakika ağzı kapalı demlenip süzülür. Haricen saç ve tırnaklar için kullanılır.

Tırnak Besleyici Karışım

  • Keten tohumu yağı veya ceviz yağı, 10 ml
  • Buğday rüşeymi yağı, 2 damla
  • Mürrüsafi, 2 damla

Karışım hazırlanır. Tırnaklar hazırlanan karışım ile 2 ay boyunca haftada 2-3 kez ovulur.

Yorum yapın