Tiroid bezi normalde boynun ön alt kısmında yer alan kelebek şeklinde bir iç salgı bezidir. Tiroidin görevi, kana salgılanan ve daha sonra vücuttaki her dokuya taşınan tiroid hormonlarını yapmaktır. Tiroid hormonu vücudun enerjiyi kullanmasına, sıcak kalmasına ve beyin, kalp, kaslar ve diğer organların olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur.
Tiroidin her bir lobunu çevreleyen dış hücre tabakasına epitel denir. Bu epitel dokusu, tiroid hormonunun çoğunu oluşturan hücreler tarafından üretilen bir protein olan tiroglobulini depolayan folikül adı verilen küçük keseler oluşturur. Bu folikülleri tiroglobulin ile doldurmak, kolloid adı verilen küçük yağ damlacıklarıdır. Dolaşıma salındığında, bu hormonların çoğu spesifik taşıma proteinlerine bağlı olarak seyahat eder. Bu formda, salındıkları hedef dokulara ulaşana ve hücresel metabolizma üzerindeki etkilerini göstermek için spesifik reseptörlerini aktive edene kadar inaktiftirler.
Tiroid bezinin birincil işlevi, günlük olarak tükettiğimiz birçok gıdada bulunan iyotu alıp iki anahtar hormona dönüştürmektir: triiyodotironin (T_3) ve tiroksin (T_4). Üretildikten sonra, bu hormonlar kan dolaşımımızda dolaşır ve sonunda vücudumuzdaki çeşitli hayati işlevlere hizmet ettikleri her bir hücreye girerler:
Metabolizmamızı düzenlemek – belki de en aşina olduğunuz yönlerden biri;
Vücudumuzun enerji için kalori yakma hızını etkileyen;
Uygun vücut ısısını korumak;
Büyüme ve gelişmeyi düzenleme – özellikle cenin gelişimi ve çocukluk döneminde;
Üreme sağlığını desteklemek – hem doğurganlık hem de hamilelik için gereklidir;
Sinir sistemlerimizin düzgün çalışmasına yardımcı olmak hem bilişsel işlev hem de ruh hali düzenlemesi için gereklidir.