Kategori: Coğrafya

Türkiye’nin Dağları ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin Dağları ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin yeryüzü şekilleri, çok engebeli ve dağlıktır. Bu özelliğini 3. Zamanda Doğu Avrupa Platformu ile Afrika ve Arabistan platformlarının birbirine yaklaşmaları sonucunda kazanmıştır. Bu nedenle, Türkiye’de dağlar, doğu-batı doğrultusunda, sıralar halinde uzanır. Kuzeyde Karadeniz, güneyde Toros dağları yer alır. Bu dağlar, Avrupa’daki Alpler ile Asya’daki Himalayalar’ı birbirine bağlar. Ülkenin orta kesiminde nispeten yüksek ve kapalı bir havza bulunur. Burada Konya ovası vardır. Doğu Anadolu bölgesinde ise oldukça yüksek platolar yer alır.

Türkiye’nin kuzeyinde, Avrupa’nın Alpidleri dizisinin devamı olan Istranca ve Karadeniz ( Kuzey Anadolu ) sıradağları yer alır. Bu dağlar, Türkiye’nin kuzeybatı sınırında başlar ve kuzeydoğu sınırına kadar devam eder. En batıda yer alan Istranca ( Yıldız ) dağlarının yükseltisi 1031 m’yi bulur. Kuzey Anadolu sıradağları iki sıra halinde uzanmaktadır. Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan sıradağlar, Küre ( 2019 m ), Canik ( 1194 m), Giresun ( 3038 m ), Rize ve Kaçkar ( 3932 m ) dağları ile devam eder. İkinci sıra, kıyı sıradağlarının daha da güneyinde ve iç kısımda yer alırlar. Bu sıradağlar içinde, Köroğlu ( 2499 m ), Ilgaz (2546 m), Çamlıbel, Çimen, Mescit ve Yalnızçam dağları bulunmaktadır.

Türkiye’nin güneyinde Avrupa’nın Dinaridler dizisinin devamı olan Toroslar yer almaktadır. Batı-doğu doğrultusunda uzanan bu dağlık kuşak içerisinde Gölgeli, Katrancık, Beydağları ( 3069 m), Geyik, Bolkar, Aladağ, Tahtalı, Binboğa, Malatya, Akdağ, Muş ve Hakkari dağları bulunmaktadır.

Türkiye’nin iç yörelerinde tortul kökenli dağlar bulunmaktadır. Bu dağların başlıcaları, batıdan doğuya doğru, Ganos, Koru, Samanlı, Kazdağı, Simav, Murat, Şaphane, Tahtalı, Uzunyayla, Tecer, Munzur ( 3293 m ), Muş-Elçiler, Raman, Gaziantep-Karakaş dağlarıdır.

Türkiye’nin faylanma sonucu oluşmuş olan dağlar; Batı Anadolu ve Göller yöresinde bulunmaktadır. Batı-doğu yönünde uzanan ve horstlara tekabül eden Bozdağlar, Aydın Dağları ve Menteşe dağarı yer almaktadır. Göller yöresinde, göllerin çevresindeki dağlık alanlarda faylanma sonucu oluşmuş dağlardır. Erzurum-Horosan oluğu çevresindeki dağlar da faylanma sonucu oluşmuşturlar. Dumlu, Kargapazarı, Palandöken dağları en tanınmış olanlarıdır.

Türkiye’de özellikleİç ve Doğu Anadolu yörelerinde, volkanik faaliyetler sonucu oluşmuş olan tek dağ kütleleri bulunmaktadır. İç Anadolu yöresinde; Erciyes ( 3917 m), Melendiz ( 1898 m ), Büyük Hasan Dağı ( 3268 m), Karadağ ( 1819 m ), Doğu Anadolu yöresinde; Nemrut ( 288 m ), Süphan ( 4058 m ), Tendürek ( 3660 m ), Aladağ (3138 m ) ve Türkiye’nin en yüksek dağını oluşturan Ağrı Dağı ( 5137 m ) yer almaktadır.

 

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce