Kategori: Coğrafya

Türkiye’nin Gıda Sanayisi Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin Gıda Sanayisi Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin gıda sanayisi, en fazla gelişen ve gelişme kaydeden ve aynı zamanda en fazla işçi çalıştıran bir sanayi koludur. Gıda sanayisi olarak, un ve unlu mamullerin üretimi, yağ ve yağ ürünleri üretimi, süt ve süt ürünlerinin üretimi, şeker ve şeker ürünleri üretimi, çeşitli yiyeceklerin ambalajlanması ve konservelenmesi, çeşitli içeceklerin imalatı, en fazla gelişmiş kollarıdır. Gıda sanayisi olarak Türkiye’nin birçok yerinde un, makarna, bisküvi, şeker, yağ ve konserve fabrikaları kurulmuştur.

Türkiye’nin gıda sanayisi, daha ziyade Marmara, Batı Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde gelişmiştir. Gıda sanayisinin gelişmesinde ve bölgesel dağılışında, hammadde yakınlığı, ulaşım, pazarlama ve iş gücü potansiyeli de büyük etkisi olmuştur.

Batı Anadolu’da zeytin, incir, pamuk, üzüm ve çeşitli sebzelere yönelik olarak fabrikalar kurulmuştur. Marmara bölgesinde ise, önemli işgücü ve Pazar olması bakımından, hemen hemen her çeşit gıda sanayisi gelişmiştir. İç ve Doğu Anadolu’da çok sayıda şeker fabrikası kurulmuştur. Karadeniz Bölgesinde ise, bölgesel tarım ürünleri işleyen fabrikalar kurulmuştur. Özellikle bu bölgemizde çok sayıda çay ve fındık işleyen fabrikalar bulunmaktadır. Çaykur ve özel çay fabrikaları, çay tarımının yapıldığı her şehir ve kasabada faaliyet göstermektedir. Giresun ve Ordu illerinde ise fındık işleme tesisleri bulunmaktadır.

Başta İç Anadolu bölgesi olmak üzere, Türkiye’nin hemen her bölgesinde un fabrikaları kurulmuştur. Konya, Karaman ve İstanbul, un, makarna ve bisküvi fabrikalarının yoğunluk kazandığı illerdir.

Türkiye’de ilk şeker fabrikası 1923’te kurulmuştur.1952’de mevcut 4 fabrikaya sonradan daha birçok fabrika ilave edilerek bugün30 şeker fabrikası mevcuttur. Pancardan şeker üreten ülkeler arasında Avrupa’da 7’inci sıradadır.

2004 yılı itibariyle, Türkiye’nin 561 bin ton margarin, 44 bin ton rafine zeytinyağı, 296 bin ton rafine ayçiçek yağı üretimi gerçekleşmiştir. Yine aynı yıl içinde 2 milyon ton un üretilmiş ve bu unlardan ekmek yapımı yanında, 355 bin ton makarna, 433 bin ton biskuvi üretilmiştir.

2004 yılı itibariyle, 1,3 milyon ton kamu ve 581 bin ton özel fabrikalarda olmak üzere toplam 1,9 milyon ton şeker üretilmiştir. Ayrıca 1,6 milyon ton kümes hayvanları yemi, 1,4 milyon ton büyük ve küçükbaş hayvan yemi olmak üzere, toplam 3 milyon ton yem üretilmiştir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

paylaş
tarafından yayınlandı
Bilgio.Net

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce