Kategori: İlginç Bilgiler

Uzayda Hava Var Mıdır?

Uzayda Hava Var Mıdır?

Mart 2016’da Büyük Britanyalılar, nadir görülen bir olayın, güneş fırtınaları sonucu ortaya çıkan ve Oxfordshire kadar güneyde bile görülen Kuzey Işıkları’nın keyfini çıkardı. Tamamen kuzeyde yer almayan Britanya için bu oldukça sıra dışı bir durumdu. Işıkları görmek isteyenler, İskandinavya ve İzlanda gibi daha kuzeydeki bölgelere gitmek zorunda kalıyor. Yeryüzü kaynaklı olmayan bu ışıklar, gökyüzü gözlemcileri kadar bilim insanlarının da ilgi alanına giriyor. Kuzey Işıkları, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucunda ortaya çıkıyor. Bunlar ‘’ uzay havası ‘’ olarak bilinen alanın en bilindik örneğini oluşturuyor. Fakat burada bir kavram kargaşası var: Uzay bilindiği gibi bir boşluktan ibaret. Peki burada nasıl hava olabiliyor?

Uzay, özellikle de yıldızlar ve gezegenlerin çevresi, gezegen yüzeyleri ile karşılaştırıldığında boş görünüyor. Burada rüzgar, Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar biçiminde görülüyor. Fırtınalar, yüklü parçacıkların uzaya saçılmasına yol açan büyük patlamalar olan güneş alevleri ve uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına sebep olan taç küre kütle atımı şeklinde oluyor. Benzetmeyi daha da genişletecek olursak, burada yağmurlar, toz bulutları ve kaya parçaları şeklinde oluyor ve biz bunlara yeryüzünden meteor yağmuru olarak izliyoruz.

Neredeyse tüm geçmişi boyunca uzay havası esrarengiz, zaman zaman da konu dışında kalmış bir olgu oldu. Ancak insanoğlu uzay yolculuğu yapmaya başladığından beri, bilim insanları ve mühendisler uzay havasının etkilerini dikkate almaya başladı. Güneş patlamaları uydulara ve uzay gemilerine zarar verebiliyor. Japonya’nın Mars’a yolladığı keşif robotu Nozomi, 2002 yılında Güneş patlaması nedeniyle kısa devre yaptı. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar, güneş alevlerinin yarattığı yüksek radyasyondan korunmak için özel odalarda duruyor. Ancak etkiler her zaman kötü yönde olmayabiliyor. 2005 yılında gerçekleşen büyük güneş patlaması, iyonize gaz yüklü bulut tarafından üretilen manyetik alanın zararlı kozmik ışınlarını Güneş Sistemi’nin dışına yönlendirerek, Dünya’nın yörüngesindeki radyasyon seviyesini düşürdü.

Uzay havası aynı zamanda yeryüzünü de etkileyebiliyor. Kuzey Işıkları’na neden olan yüklü parçacıklar, aynı zamanda radyasyon yayıyor. Bu, atmosfer kalınlığının yeterli derecede koruma sağladığı yeryüzü için endişe verici bir durum oluşturmuyor. Öte yandan, uçakların yol aldığı rakım seviyeleri bakımından sıkıntı yaratabiliyor. Büyük bir güneş alevine maruz kalmaları halinde, Avrupa’dan Amerika’ya doğru kutup ötesi uçuşların yönü değişebilir. Güneş patlamaları ayrıca rasyo yayınlarını ve GPS uydularının yaydığı sinyalleri engelleyen atmosfer tabakası iyonesferi parçalayabilir. 1989 yılında gerçekleşen jeomanyetik bir fırtına ( yeryüzünün manyetik alanında taç küre kütle atımının yol açtığı bir karışıklık ) Quebec’in elektirk şebekesindeki büyük bir elektrik akımı oluşmasına ve dokuz saat boyunca milyonlarca insanın elektrik kesintisi yaşamasına sebep oldu. Uzay havasının insan hayatını olumsuz etkileme olasılığı dünyevi sebeplerden daha az olsa bile yine de mümkün.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce