Kategori: Sağlık

Zehirli guatr kanser midir

Guatr hastalığının birçok alt türü vardır ve bunlardan birisi de zehirli guatrdır. Zehirli guatr kanser midir veya kansere dönüşür mü, bu konuda hastalar endişe etmektedir. Ayrıca zehirden kasıt nedir, hangi organlar zehirlenmektedir, bu hastalığın çaresi var mı merak edilmektedir.

Bu makalemizde bu sorulara basit ve anlaşılır cevaplar vermeye çalışacağız. Zehirli guatrın ne demek olduğunu Zehirli guatr nedir yazımızda açıklamıştık. Bu hastalığı tiroid hormonlarının fazla üretilmesi olarak tanımlamak mümkündür.

Toksik guatr veya hipertiroidi gibi kavramlarla tanımlanan hastalık da zehirli guatrdır. Peki bu kanserle aynı şey midir ?

Tiroid kanseri ile zehirli guatr farklı hastalıklardır. Ama bir kişide hem zehirli guatr hem de tiroid kanseri bulunabilir veya zehirli guatr daha sonradan kansere dönüşebilir.

Zehirli guatr hastalığında kastedilen zehir nedir, hangi organlar zehirlenir ?

Aslında zehirli guatrda zehir veya zehirlenen organ yoktur. Bu hastalığa zehirli guatr denmesinin sebebi normalden fazla üretilen tiroksin hormonunun titreme, zayıflık, saç dökülmesi gibi yaşamı etkileyen şikayetlere yol açmasıdır. Normal düzeyde üretilmesi yararlı ve gerekli olan tiroid hormonlarının kontrol dışı olarak fazla üretilmesi vücudun işleyişini bozmaktadır.

Guatrda kanser olduğu nasıl anlaşılır ? 

Guatr hastalığı bulunan birinde kanser olup olmadığını anlamak için biyopsi ile tiroid bezinden parça almak gerekir. Şimdilerde bu iş için ince iğne aspirasyon biyopsisi denilen bir işlem uygulanmaktadır. Bu ince bir iğne ile boğazdan tiroid bezine girip kan alır gibi emme yaparak buradan hücre örnekleri alma işlemidir. Acı normal iğneden biraz fazladır ama kesik açarak biyopsi yapmaya göre daha acısızdır.

Hücre örnekleri bir patoloji uzmanı tarafından incelenir ve tiroid bezinde kanserli hücre olup olmadığı tespit edilir.

Süreç nasıl işler ?

Öncelikle boğazında her şişlikle doktora gidene doğrudan iiab istenmeyeceğini belirtmek gerekir. Önce doktorun hastayı muayene etmesi ve kan sonuçlarına bakması gerekir. Muayenede zehirli guatr bulguları var ise ve tiroksin hormonu yüksek ise hastada hipertiroidi olduğu düşünülür.

Hipertiroidi tanısı konduktan sonra bunun neye bağlı oluştuğu saptanmalıdır. Bu duruma kanser hücreleri, nodüller, tiroid bezinde bir iltihaplanma veya graves hastalığı gibi bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar yol açmış olabilir.

İnce iğne aspirasyon biyopsisi tiroid bezindeki nodülde kanser hücresi olup olmadığını tespit etmek için yapılır. Rapor sonucu bazen benign sitoloji, bazen de malign sitoloji olur, bazen de raporda kuşkulu sitoloji yazabilir.

Özetle zehirli guatr, yüzde yüz olarak hastada kanser var demek değildir.  Hastada tiroid kanseri olsa dahi tiroid kanserlerinin tedavi edilebilir olduğunu bilmek gerekir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce