Ahtapotların Kaç Adet Bacağı Vardır?

Photo of author

By Bilgio.Net

Ahtapotların Kaç Adet Bacağı Vardır?

Yapılmış olan son çalışmalara göre ahtapotların 2 adet bacağı vardır.

Ahtapotların vücutlarından çıkan 8 adet uzvu vardır ve bu uzuvların nasıl kullanıldıkları yapılan son çalışmalara kadar tam olarak bilinmiyordu. Yapılan son araştırmalar bu uzuvların nasıl isimlendirileceği hakkında yeniden tanımlanmıştır. Ahtapot (Yunancada ‘’sekiz ayak’’ anlamına gelmektedir) kafadan bacaklı bir deniz canlısıdır. Ahtapotun 8 adet uzvunun 2 tanesini kendisini ileri doğru itebilmek için kullandığını, geri kalan 6 tanesini de beslenme amaçlı kullandığı bilinir. Sonuç olarak deniz biyologları ahtapotun iki bacaklı ve altı kollu olduğunu söylemektedir.

Ahtapotun uzuvlarında bulunan bu dokunaçlar çok mucizevi organlardır. Yeri geldiği zaman bu dokunaçlar kasılıp bir dirsek eklemi haline gelirken, kimi zamanda katlanarak ahtapotun kılık değiştirmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında bu dokunaçlar içerisinde ahtapotun beyninin üçte ikisini barındırırlar. Bu da ortalama 50 milyon nörona denk gelmektedir.  Geri kalan kısmı ise çörek şeklinde olup kafa yada beyin korteksinin içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca ahtapotun sinir sisteminin büyük çoğunluğu bu dokunaçların içerisinde yer aldığı için, her dokunaç birbirinden bağımsız ve özgürdür. Yani dememiz o ki, gövdesinden kopan bir dokunaç kendi kendisine hareket etmeye devam eder ve bazı türlerde bu uzuv birkaç ay daha yaşamaya devam etmektedir. Ahtapotun bilinen sekiz uzvun kendisine göre düşünceleri vardır.

Ahtapotun her kolunda tat alma organları ile donatılmış olan vantuzlar bulunmaktadır. Ahtapotlar yiyeceklerinin tadını dokunarak alırlar. Erkek ahtapotlarda spermlerin muhafaza edildiği gelişmiş kolları vardır. Bu kola Hektokotil adı verilir. Bu bu kolu sadece çiftleşmek amacıyla kullanırlar. Sperm transferi için ahtapot bu kolunu dişinin kafasında bulunan bir deliğe sokar. Çiftleşme sırasında bu kol düşer ama erkek ahtapotta bu kol bir sene içerisinde yeniden çıkar.

Genetik değişimler sonucunda ahtapotların bazen sekizden fazla uzuv oluşmasına neden olur. 1998’de Japonya’da bulunan Shima Denizdünyası Akvaryumu’nda tam 96 adet dokunacı olan bir ahtapot sergilenmişti. Bu ahtapot 1998’in aralık ayında Matorya Koyu’nda yakalanmıştı. Ve bu tarihten beş ay sonra öldü. Ne var ki ölmeden önce bir miktar yumurta bırakmayı başarmıştı. Bu yumurtadan çıkan yavruların hepsi normal bir şekilde 8 uzuvla doğmuştu ama ne var ki bu doğan yavruların hepsi bir ay içerisinde öldü.

Ahtapotlar zaman zaman kendi kollarını yerler. Eskiden bunun nedeninin stres sonucunda olduğu düşünülmekteydi ama yapılan son araştırmalara göre bunun nedeni stres değil, sinir sistemine saldırıda bulunan bir virüs olduğu anlaşılmıştır.

Yorum yapın