Akciğer Apsesi Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Akciğer Apsesi Nedir ? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Akciğer Apsesi Nedir ?

Akciğer apsesi, akciğer dokusunda bulunan, içi irin kaplı, canlılığını yitirmiş doku alanına verilen addır. Akciğer apsesine neden olan iki önemli mikro organizma gelmektedir. Bunlar, stafilokok ve A grubu streptokok bakterileridir. Akciğerde oluşan apselerin % 60’ı üst solunum yolunda bulunan mikropların neden olduğu pnömanilerin olduğu tahmin edilmektedir. Bunun dışında özellikle diş ve diş eti hastalıklarının mevcut olduğu durumlarda uygulanan üst solunum yolu tedavilerinde, burada bulunan mikropların akciğere inmesi sonucu apseler daha sık görülmektedir. Bunların dışında, alkol zehirlenmesi, şeker koması, sara krizleri, genel anestezi de akciğer apsesini kolaylaştıran diğer nedenler olarak sıralanabilir.

Akciğer Apsesi’nin Belirtileri Nelerdir ?

Akciğer apsesinde ateşli hastalıkların belirtileri bulunmaktadır. Ateş, titreme, balgam çıkartma ve öksürük şikayetleri bulunur. Ateş yükselme döneminden sonra, apsenin içinde bulunan irinin bronş yoluyla boşalması sonucu düşer. Bu sırada hasta, sürekli, koyu kıvamlı ve çevresindeki insanları rahatsız edecek bir kokuya sahip olan kötü kokulu balgam çıkarır. Bu süre zarfında ateş inip, çıkmaya devam eder. Kan tükürme görülmeye başlanır. Çıkarmış olduğu balgamın rengi sarı, yeşil ve içinde kan bulunması nedeniyle kırmızı ya da kahverengi olabilmektedir. Eğer akciğerde bulunan apse, ciğer zarına yakın bir yerde ise, batma tarzında ağrı görülebilmektedir.

Akciğer Apsesi’nin Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hangi nedende ötürü apse oluyorsa, ona yönelik antibiyotik tedavi uygulanmaktadır. Ateş düşürülüp ve apse boşluğu kapandıktan sonra antibiyotik tedavisine devam edilip, apsenin boşaltılması için drenaj yöntemi uygulanabilmektedir. Eğer uygulanan bu ilaç tedavisine rağmen hasta da bir iyileşme söz konusu değil ise, bu durumda cerrahi işlem uygulanır ve hasta akciğer kısmı çıkarılır.

Yorum yapın