Amarant Nedir ? Besin Değeri, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
İngilizce Adı : Amaranth
Bilimsel Adı : Amaranthus
Amarant Nedir ? Ne İşe Yarar ?
Ülkemizde fazla bilinmeyen amarantın siteye konma sebebi gelecekte önemli bir besin kaynağı olma potansiyelinden kaynaklanmaktadır.
Tahıl olarak kabul edilen ve besin değeri çok yüsek bir bitki olan amarantın tohumu daha çok baklagillerden fasulyeye benzemektedir.
Marantın bazıları tahıl olarak kullanılmak üzere yetiştirilen 70 kadar türü bulunmaktadır. ‘’ Pseudograin ‘’ yalancı tahıl terimini kullanmanın daha uygun olacağı belirtilmektedir. Eski çağlarda Meksika, Guatemala ve Peru’da yetiştirilmekteydi. Günümüzde Hindistan, Çin, Nepal ve tropik ülkelerde tarımı yapılmaktadır. Ezop’un ‘’ Fabl ‘’ larında ve bir çok şairin şiirinde amaranttan bahsedilmektedir.
İyi bir protein kaynağı olması, kolay pişirilmesi, yerliler tarafından yetiştirilen ucuz bir ürün olması nedeniyle adı geçen ülkelerde ileride daha da fazla üretileceği ve amarantın ‘’ geleceğin ürünü ‘’ olduğu belirtilmektedir.
Gıda uzmanları amaratın buğday ununa eklenmesi konusunda çalışmışlar ve % 15’ten fazla katılması halinde damak tadını bozduğu ve bir koku duyulduğunu belirtmişlerdir.
Bazı ülkelerde yaprakları ve gövdesi sebze yemeği olarak tüketilmektedir. Kökü de domates ve demir hindi ile birlikte pişirilip sevilerek tüketilen bir yemek hazırlamakta kullanılmaktadır.
Amarant’ın Besin Değeri ve İçerdiği Bileşikler Nelerdir ?
100 gram çiğ amarant 371 kcal, 13.6 gram protein, 65 gram karbonhidrat (57 gram nişasta, 1.7 gram şeker, 6.7 gram lif ), 7 gram yağ ( 1,5 gram doymuş, 1.7 gram tekli doymamış, 2.8 gram çoklu doymamış yağ ), en çok glutamik asi aspartik asit ve arjinin olmak üzere 17 amino asit, 159 mg kalsiyum, 248 mg magnezyum, 7.6 mg demir, 557 mg fosfor, 508 mg potastum, 3.3 mg mangan, 4 mg sodyum, 2,9 mg çinko, 0.12 mg tiyamin, 0.2 mg riboflavin, 0.9 mg niyasin, 0.6 mg B6, 1.5 mg pantotenik asit, 82 mikrogram folat, 4.2 mg C vitamini, 1.2 mg E vitamini içerir.
Amarant’ın Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?
Bağışıklık sistemini güçlendirici, kanserden koruyucu, kan şekerini düşürücü, tansiyonu düzenleyici, kansızlıkta olumlu etkilere sahiptir. İçerdiği bitki stanolleri ve skualen ile kolesterolü düşürebildiği düşünülmektedir.
Kök ekstresinin bilimsel olarak gösterilmiş olan ağrı kesici, iltihap giderici ve antioksidan etkilerinin bitkinin içeriğinde bulunan bileşiklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Hayvan çalışmalarında ülseratif kolit üzerinde amarant kök ekstresinin tedavi edici etkisi prednizolle karşılaştırılabilecek düzeyde bulumuştur.
Amarant’ın Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir ?
Oldukça fazla sayıda bilimsel makale, özellikle bazı amarant türlerinin içerdiği toksik ve gıda karşıtı maddelerin varlığına işaret etmekte ve bitki ile ilgili çelişkili bir tablo çimektedir.