Bilinçaltı Reklamcılık Nedir ? Bilinçaltı Reklamcılık Gerçekten İşe Yarar Mı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Bilinçaltı Reklamcılık Nedir ? Bilinçaltı Reklamcılık Gerçekten İşe Yarar Mı ?

Eylemlerimizin, bilinçaltımıza aktarılan fikirlerden etkileniyor olması düşüncesi son derece rahatsız edicidir. 1957 yılında, New York’ta bulunan Bilinçaltı Yönlendirme şirketi, reklamlara bilinçaltı mesajlar yerleştirerek satışları arttırabildiğini iddia ettiğinde büyük bir kargaşa koptu.

Bir basın toplantısında şirket, yerel bir sinemada uygulanan deneyin sonuçlarını açıkladı. Film sırasında, saniyenin binde biri sürede ekrana ‘’ Kola İçin ‘’ ve ‘’ Patlamış Mısır Yiyin ‘’ sloganları yansıtılmıştı. Şirkete göre, kimse bu önerileri fark etmese bile, kola satışları yüzde on sekiz, patlamış mısır satışları ise yüzde ellinin üzerinde artış göstermişti. İtirazlar sonucunda, psikologlar bu deneyi ‘’ kabus ‘ olarak nitelendirdiler ve tüm bilinçaltı metotları yasaklandı. İngiltere’de bu tip reklamlar hala, 1990 İngiliz Yayıncılık Yasası altında yasaktır. Ancak konu zaman zaman gündeme gelmeyi sürdürüyor. 2000 yılında Amerikan başkanlık seçimleri kampanyası sırasında, Cumhuriyetçiler Al Gore’un görüntülerinin olduğu bir televizyon reklamına, ‘’ Rats ( sıçanlar) ‘’ kelimesini iliştirmekle suçlandılar. Onlar bu suçlamayı reddettiler ve bunun ‘’ bueaucrats ( bürokratlar )’’ sözcüğünün bir parçası olduğunu söylediler.

Özgür irademize yapılan bu sözde saldırıların meydana getirdiği kargaşaya rağmen bilinçaltı reklamların normal reklamlardan daha etkili olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Elbette beyin, bilincin alamayacağı kadar hızlı mesajları tespit edebilir ancak bu mesajlara verilecek tepkiler her koşulda bilince ulaşmalıdır. Burada doğal olarak ret tepkisi verilir.

Yorum yapın