Cadılar Bayramı Neden Kutlanır ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Cadılar Bayramı Neden Kutlanır ?

Her yıl 31 ekimde kutlanan ve çoğunlukla çocukların ilginç kostümler giyerek kutladıkları Cadılar Bayramı neden kutlanır ?

Cadılar bayramı 31 Ekim’de  genellikle Batılı ülkelerin kutladıkları bir bayramdır.Bu bayramda genellikle çocuklar ilginç kıyafetler giiyp kapı kapı dolaşıp şeker,çikolata,meyve ve değişik hediyeler toplarlar.Cadılar bayramında insanlar değişik aktivitelerde bulunurlar.Bunların başında;kostüm partileri,korku filmleri izlemek ve sözde perili evlere girerek cadılar bayramı kutlanmaktadır.

İlk olarak bir pagan festivali olarak İngiltere’de İrlandalı,İskoç ve Galliler tarafından kutlanmaya başlanmış daha sonrasında 19. Yüzyılda Amerika’ya göç eden insanlar tarafından bu gelenek oraya da yayılmıştır.

Batı Dünyası bu kutlamayı 20.yüzyıla kadar Amerikan Popüler kültürünün bir ürünü olarak bilmiştir.Cadılar bayramı genellikle Batılı ülkeler tarafından kutlanmasına rağmen son zamanlarda ülkemizide etkisi altına almıştır.

Araştırmalara göre cadılar bayramının kökeni Samhain olarak bilinen kadim Kelt festivali olarak gösterilmiştir.Bu festival hasat bitimini kutlamak amacıyla yapılırdı.Aynı zamanda ölüm tanrısı olan Şemhain bu festivalde şereflendirilirdir.

cadılar bayramı neden kutlanır

İnanışa göre 31 Ekim gecesinde diğer bir deyişle Tüm Azizler Arefesinde periler bulundukları alemden çıkarlardı.Bu perilerin çıkması sonucu,ölümlü varlıklar da ruhlar alemiyle arasındaki uzaklık en yakın mesafeye inerdi.Bu ruhlar arasında kötü huylu olanlardan dolayı,Kelt’ler kendilerini koruma ihtiyacı duyarlardı.Bu sebepten dolayı cin ve şeytan kılığına girip,çeşitli yerlerine hayvanın derisi ya da başını geçirirlerdi.Kelt rahipleri tarafından meşe ağaçlarından oluşturulmuş olan kutsal alana gelerek yüksek sesle kutlama yapılırdı.Bu sayede ruhların insan bedenine girmesini engellenirdir.

Birinci yüzyılda Romalı’lar Kelt topraklarını işgal ederek bu geleneği yasaklamaya çalıştı.Ancak Kelt halkı bu geleneği benimsediği için bu geleneği bırakmadı.Bu gelenek Cadılar Bayramı (Halloween) ismini alarak Hristiyanların kutladığı bir bayrama dönüştü.

Vatikan yüzyıllar boyunca bu gelenekten kurtulmaya çalışsada hep eline yüzüne bulaştırdı.M.S 600’lü yıllarda o zamanki Papa 1.Gregory  tarafından Kelt’lere bir heyet gönderildi ve bu geleneğin sonlandırılması için ellerinden geleni yaptılar.Ortalama 300 yıllık bir değişimin hareketi sonucu  Kilise,bir çeşit şeytan olduğuna inanılan Samhain kutlamalarını kaldırıp yerine 1 Kasım’da kutlanmak üzere Azizler Günü’nü ilan etti.Azizler Günü’nün hemen ertesi günü olan 2 Kasım ise Tüm Ruhlar Günü olarak ilan edildi.Böylelikle dönemin Vatikan’ı Kelt’lerin kutlamasını yok etmek isterken,bu geleneğin Hristiyan alemine mal etmiş ve aynı zamanda Semhain kutlamalarının Cadılar Bayramına dönüşmesine vesile olmuştur.

19,yüzyılda ise İskoçya ve İrlanda’da göç eden insanların ABD’ye göç ederek beraberinde bu kültürlerini getirerek ‘’Pagan Ruhlar Festivali’ni dirilterek Cadılar Bayramı olarak kutlamaya devam ettiler.

Yorum yapın