Çocuklarda Kansızlık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda kansızlığın en önemli nedeni demir eksikliğidir.Hastalık yaşamın her döneminde görülmekle beraber üçük çocuklarda ve kadınlarda daha sıktır.Genellikle alınan demir miktarı ile gereksinim arasındaki dengesizlik esas nedenidir.Çocuklarda hızlı büyüme,gebeikte artan demir gereksinimi,demir eksikliğini ortaya çıkaran fizyolojik nedenlerdir.Demir eksikliğine bağlı kızarıklar en sık 60 ay-2 yaş arasında görülür.
Kansızlık Kimlerde Görülür ?
Hamilelik sırasında annelerinde kansızlık olan,zamanından erken doğan,doğum tartısı düşük olan,anne sütü almayan veya ek gıdalara altıncı aydan sonra başlanmamış olan çocuklarda kansızlık daha sık görülür.
Toprak yeme alışkanlığı ve bağırsak kurtları da kansızlık yapablir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir ?
Çocukların gözleri,ağız içleri,dudaklar ve avuç içlerine bakıldığında soluk oldukları görülür.Huzursuzluk,iştahsızlık ve halsizlik en sık görülen belirtilerdir.Sık tekrarlayan enfeksiyonlar ve davranış bozuklukları dikkati çekebilir.
Kansızlık belirtileri görülen çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir.
Kansızlık Tedavisi Nelerdir ?
Çeşitli kan testleri ile kansızlığın derecesi ve tipi belirlendikten sonra tedaviye başlanır.Kan yapıcı ilaçlar doktor kontrolü altında kullanılması gerekmektedir.
Kansızlığa Ne İyi Gelir ?
Demirden zengin besinler kansızlığın giderilmesinde çok faydalıdır.Et,karaciğer,dalak,tavuk,balık,yumurta,kuru baklagiller,yeşil yapraklı sebzeler,kuru üzüm,tahin,pekmez ve kuruyemişler demirden zengin gıdalardır.Bu besinler portakal,limon gibi C vitamininden zengin gıdalarla birlikte alnırsa demirin emilimi daha da kolaylaşır.
Kansızlıktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı ?
Demir eksikliği anemisinden korunmak için zamanında doğmuş sağlıklı çocukların 4-6 ay hiçbir k gıda verilmeden anne sütü ile beslenmeleri en iyi yöntemdir.4-6 aylıktan sonra demirden zengin besinler ve demir ilaveli çocuk besinleri ile demir ihtiyacı karşılanmalıdır.Anne sütü almayan süt çocukları,2 aylıktan başlayarak demir ilaveli sütlerle beslenmeli,buna imkan yoksa günlük demir ihtiyacı demirden zengin besinler ya da demir içeren damla ya da şuruplarla karşılanmalıdır.
Süt çocukluğu döneminden sonra da diyetin demirden zengin besinler içermesine özen göstermeli ve gerektiğinde doktor tarafından koruyucu dozlarda demir ilacı verilmelidir.