Çocukta Kabızlık Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Photo of author

By Bilgio.Net

Çocukta Kabızlık Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sert kıvamda ve normalden daha seyrek kaka yapılmasına kabızlık adı verilmektedir.Dışkılama sırasında genellikle zorlama vardır.Bebeğin normal kıvamda kaka yapması halinde iki üç günde bir dışkılaması kabızlık olarak değerlendirilmelidir.Anne sütü ile beslenen bebeklerde,inek sütü ile beslenenlere göre dışkılama sayısı daha fazladır.

Muayeneye gelmeden bir ile dört hafta önce başlayan kabızlığa akut kabızlık denir.Bir aydan daha uzun süreli kabızlık ise kronik kabızlıktır.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir ?

Akut ve kronik kabızlığın bir çok nedeni vardır.Vira enfeksiyonlar,diyet ve çevre değişikliği,makadda zedelenme(Fissür) nedeniyle ağrı,hareketlilikte azalma,dehidratasyon(Vücut suyunun azalması) dönemi sonrası,bazı ilaçların kullanımı,dışkılamada ihmal ve barsak tıkanıklığına bağlı akut kabızlık görüleilir.

Kronik kabızlığın da bir çok nedeni olmasına karşın olduların %95’inde neden tam olarak bilinmemektedir.Ayrıca mide barsak sistemindeki yapısal bozukluklar hipotiroidi ve hipertiroidi gibi endokrin hastalıklar,kanda potastum azlığı gibi metobolik nedenler,barsak sinirlerinin yokluğu gibi nörojenik hastalılar ve karın kaslarının yokluğu gibi durumlarda kronik kabızlık görülebilmektedir.

Kabızlığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tedavide eğitim ve normal barsak alışkanlıklarının kazandırılması önemlidir.İki buçuk yaşın altındaki çocuklar genelde tuvalete oturmayı reddeder.Bu çocuklarda yeniden bezlenmeye geçilmeli ve normal barsak hareketleri kazanıldıktan sonra tuvalet eğitimine başlanmalı ya da düzeltilmelidir.Büyük çocuklarda yemeklerden sonra günde üç dört kez,üç beş dakika tuvalete oturtulmalıdır.Böylece yemekten kısa süre sonra etkili olan mide-barsak refleksinin uyanmasından yararlanılmaktadır.

Başlangıçta aile ve çocukta görülebilen davranış ve uyum bozukluklarının düzeltilmesi,gerekirse psikolojik yardım verilmesi gerekir.Aileyi desteklemek için sık doktor kontrolleri yapılmalıdır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir ?

Kabızlığın tedavisinde altta yatan bir hastalık varsa bunun tedavi edilmesi önemlidir.Nedeni bulunamayan kabızlıklarda birikmiş olan dışkının lavmanlla boşaltılması gerekir.Elma suyu ve çay hariç ağızdan sıvı alımının arttrılması yararlıdır.

Bir yaştan küçük çocuklarda doğal lif içeren meyve ve sebze püreleri faydalıdır.İki haftalıktan büyük bebeklere erik ve kayısı suyu,yine süt çocuklarına özel hazırlanmış tahıl ürünleri verilebilir.

Bir yaştan büyük çocuklarda kepek ve kara ekmek,arpa-yulaf unu gibi tahıllar,taze ve pişmiş meyve,sebze,kuru erikve kuru erik hoşafı,taze erik gibi liften zengin besinler verilmelidir.

İnek sütü içeren formül sütlerin,Whey proteini (Anne sütünden oranı yüksek bir protein çeşidi) içeren formüllere değiştirilmesi kabızlığı azaltabilir.Fazla inek sütü alımı varsa azaltılmalıdır.

Doktor önerisi olmadan ishal yapıcı ilaçların kullanılması zararlı olabilir.Kabızlık nedeni ile makadlarında çatlaklar oluşmuş bebeklerde ağrı giderici ve yumuşatıcı merhemlerin kullanılması faydalıdır.

Yorum yapın