Dacia Dokker motor arıza lambası neden yanar ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Dacia Dokker araçlarda gösterge panelinde dikkatle takip edilmesi gereken lambalardan biri de motor arıza lambasıdır. (Diğeri ise elektronik arıza lambasıdır)

Gösterge panelindeki her işaretin bir işlevi vardır ve ihmale gelmez. Bununla birlikte bazı işaretler diğerlerinden biraz daha önemlidir. Motor arıza lambası da önemli sembollerden biridir.

Esasen bizim motor arıza lambası olarak bildiğimiz sembol üretici firma tarafından “Egzoz gazı izleme sistemi uyarı ışığı” olarak nitelendirilmektedir.

Araç beyni diğer bir çok sistem gibi egzoz gazının sıcaklığını ve içeriğindeki zehirli gazların miktarını izlemektedir. Eğer sensörlerden araç beynine iletilen verilerde bir anormallik olur ise motor arıza lambası yanmaktadır.

Dacia Dokker motor arıza lambası neden yanar ?

Eğer araç beyni (ECU) motor arıza lambasını yaktıysa aynı zamanda bir arıza kodu üretecektir. Bu arıza kodunun okunması suretiyle sorunun nerede olduğu hakkında fikir edinmek mümkün olmaktadır.

Dizel partikül filtresinin tıkanması

Dizel araçlarda motor arıza lambasını yakan yaygın sorunlardan birisi dizel partikül filtresinin tıkanmasıdır. Dizel partikül filtresi, egzoz gazındaki çevreye zararlı maddeleri filtrelemekle görevlidir.

Dizel partikül filtresinde biriken maddeler egzoz sıcaklığı ile yanmakta ve dizel partikül filtresi temizlenmiş olmaktadır.

Fakat bazen araç düşük hızda kullanılırsa (örneğin yoğun trafikte kullanılırsa) egzoz gazının sıcaklığı DPF’deki kurumu yakmaya yeterli olmamakta ve tıkanmaktadır.

Bunun sonucu olarak da egzoz gazındaki zararlı madde miktarı artmakta ve motor arıza lambası yanmaktadır.

Bunun çaresi aracı 20-30 dakika boyunca saatte 70-80 km hızla sürüp egzoz sıcaklığı ile DPF’deki kurumun yanıp kendiliğinden temizlenmesini sağlamaktır.

Bujilerin kirlenmesi

Benzinli araçlarda bujiler ateşlemeyi sağlar. Bujilerin islenmesi veya arıza yapması halinde ateşlemede sorun olacağı için benzinin yanma verimliliği azalır ve bunun sonucunda da egzoz gazındaki zehirli madde oranı artar.

Oksijen sensörü arızası

Silindirlerde yakıtın verimli yanması için hava/yakıt karışımının oranının ECU’nun istediği oranda olması gerekir. Oksijen yani silindire verilen hava miktarı oksijen sensörü tarafından ölçümlenmektedir.

Eğer oksijen sensörü arıza yaparsa ve vakum kaçağı gibi sebeplerle doğru hava/yakıt oranı sağlanamaz ise motor arıza lambası yanacaktır.

Hava filtresinin tıkanması

Hava filtresi periyodik bakımlarda değiştirilmesi gereken parçalardan biridir. Genellikle her sene değişir. Fakat bazen havada öyle bir kirlilik olur ki birkaç ayda bile hava filtresi tıkanabilir. Mesela çöl tozları veya hafriyat kamyonlarından gelen tozlar çevredeki araçların hava filtrelerini çabuk tıkatmaktadır.

Hava filtresinin tıkanması da motor arıza lambasını yakmaktadır.

LPG ayarı

LPG taktırılan Dacia Dokker araçlarda ECU LPG’deki emisyon değerleri ile benzindeki emisyon değerleri arasında büyük farklar görürse veya LPG ayarı iyi yapılmadıysa motor arıza lambası yanmaktadır.

Yukarıdaki sebepler Dacia Dokker araçlarda motor arıza lambasının yanmasına sebep olan birkaç şeyden biridir.

Herhangi bir sensör arızası veya araçta başka bir sistemdeki arıza da bu lambayı yakabilmektedir.

Motor arıza lambası yandığı zaman araç beyni aracı korumaya almak için aracın gücünü sınırlandırabilir, bazı sistemlere kısıtlamalar getirebilir.

Bunun sonucu olarak araç performansında düşme, yakıt harcamasında ise artma görülmektedir.

Motor arıza lambası yanarken araç hala kullanılabilir durumda olur. Fakat fazla vakit geçirilmeden araç servise götürülmelidir.

Eğer motor arıza lambası seyir halinde iken yanıp sönmeye başladıysa motor devrini azaltınız. Bir süre sonra motor arıza lambası kendiliğinden sönebilecektir.

Yorum yapın