Dar Yapraklı Sinir Otu Nedir? İçerdiği Bileşikler ve Faydaları Nelerdir?
Dar Yapraklı Sinir Otunun İngilizce Adı : Narrow Leaved Plaintain, Ribwort
Dar Yapraklı Sinir Otunun Bilimsel Adı : Plantago Lanceolata
Dar Yapraklı Sinir Otu Hakkında Bilgi
Diğer isimleri Sinirli Yaprak, Ateş yaprağı, Baga, Bağa yaprağı, Beşparmak otu, Beş damar otu, Boğa yaprağı, Damar otu, Dar yapraklı sinir ot, Kırk damar otu, Mambel, Sinsek, Kırk sinir otu, Kesik otu, Siğil otu, Yedi damar, Yılan dili, Sığır dili, Şimşek Yaprağı’dır. 3-4 mm’lik meyvesi kurudur ve olgulaşınca çatlayarak açılır.
Çok eski çağlardan beri gıda ve tıbbi olarak tüketilmektedir. Yeni bilimsel deneyler bitkinin yağ asidi beta oksidasyon hızını artırarak, viseral yağ dokusunda yağ yıkımını hızlandırdığı ve yağ asidi sentezini baskıladığı ve zayıflamaya sebep olduğu göstermişlerdir.
Dar Yapraklı Sinir Otunun İçerisinde Bulunan Bileşikler Nelerdir ?
Etenol özütünde luteolin-3’,7’-diglukuronid ve beta-hidroksi-akteozid saptanmış ve spazma karşı etkileri araştırıldığında destekleyici kanıt bulunmamıştır.
Dar Yapraklı Sinir Otu Nerelerde Kullanılmaktadır?
Sinir otu üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Dar Yapraklı Sinir Otunun Faydaları ve Etkileri Nelerdir?
Metabolizmayı, göbek bölgesindeki yağ dokusunun lipozini uyararak hızlandıran sinir otunun zayıflamada etkili olduğu bildirilmiştir. Mide- bağırsak ülserlerinde standart ilaçlara göre koruyucu ve asit salgılamasını baskılamak açısından daha güçlü bulunmuştur. Antienflamatuvar, spazm giderici ve bağışıklığı güçlendiren etkileri vardır, özellikle çocuklarda olmak üzere kronik öksürükte faydalıdır.