Glukofen şeker ilacı zayıflatır mı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Şeker hastalığı için kullanılan bazı ilaçlar, düzenli kullanıldığında bazı hastalarda kilo vermeyi sağlamaktadırlar. Glukofen şeker ilacı zayıflatırmı merak edenler için bu yazıyı hazırladım.

Glukofen nedir ne için kullanılır ?

Etkin maddesi metformin hidroklorür olan Glukofen oral antidiyabetikler grubu bir ilaçtır ve tip 2 diyabet (şişmanlığa bağlı sonradan oluşan şeker hastalığı) hastalığını tedavi etmede kullanılır. Reçete ile satılan jenerik bir ilaçtır.

Şeker hastaları insülin hormonunu yeterince üretemez veya üretse dahi kullanamaz.  Bu durum kanda yüksek miktarda glukoz birikmesine sebep olur. Glukofen kandaki glukoz miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Kanda yüksek oranda glukoz olursa ne olur ?

Sağlıklı bir kişinin açlık kan şekeri değerleri  bir desilitrede 70 – 100 miligram (mg/dL) şeklindedir. Eğer bu değerler 100 – 125 mg/dL arasında çıkarsa kişide gizli şeker olabilir veya ileride şeker hastası olabilir.

Bir kişinin açlık kan şekeri 126 mg/dL den daha fazla ise, tokluk kan şekeri 200 mg/dL den fazla ise o kişi şeker hastası (diyabet)dır.

Tedavi edilmeyen şeker hastalığı/kandaki glikoz yüksekliği nelere yol açar ?

Şeker hastalığı tedavi edilmeze kişinin yaşlanması hızlanır. Damarlar, sinirler, eklemler, cilt daha çabuk yaşlanır. Bunun sonucu olarak kalp hastalıkları, göz hastalıkları, eklem hastalıkları başlar. Şeker hastalarının yaraları daha zor iyileşir, mikrobik hastalıklara daha kolay yakalanır.

Şeker hastalığının en önemli zararlarından birisi kandaki yüksek miktardaki glukozun proteinlerin yapısını bozmasıdır.

Mesela;

-Kanımızda oksijen taşıyan hemoglobin aslında bir proteindir. Üzerine glikoz molekülü eklendiğinde “glikasyona uğramış hemoglobin/glikozile olmuş hemoglobin” haline geliyor ve taşıması gereken oksijeni taşıma yeteneği azalır.

– Kolajen de bir başka protein türüdür. Onun üzerine de fazladan bir glikoz molekülü eklenince cildiniz gerginliğini kaybedip kırışıyor, eklemleriniz yaşlanıp artrite giden süreçlere maruz kalıyor.
-Kandaki LDL kolesterolün aşırı şeker yükü ile okside olması onun daha fazla damar tıkayıcı özellikler kazanmasına yol açıyor.

Tedavi edilmeyen şeker hastalığı ayrıca daha çok ağız kuruması, aşırı su içme, sık idrara çıkma, daha çok kilo, daha hızlı yaşlanma, daha kötü yaşlılık anlamına da geliyor.

Glukofen şeker ilacı zayıflatır mı ?

Glukofen kullanan çoğu kişide iştah azalması oluyor. Şeker hastalarında veya insulin direnci olan kişilerde, bazı zamanlar aşırı derecede tatlı yeme arzusu oluyor. Glukofen bu isteği de azaltıyor. Dolayısıyla Glukofen şeker hastalarının veya insülin direnci olan kişilerin kilo vermesine yardımcı oluyor.

Ancak Glukofen’in bir zayıflama ilacı olmadığını, sadece ihtiyacı olan hastalara reçete ile verildiğini unutmayınız. Doktorlar bu ilacı beslenmesine, diyetine egzersizine dikkat etmesine rağmen kandaki glukoz seviyesi yüksek çıkan kişilere (genellikle şişmanlar) veya tip 2 şeker hastalarına reçete ediyorlar.

Bu ilacı doktora yazdırabilmeniz için endokrinoloji bölümüne (sistem doğrudan o bölüme randevu vermezse Dahiliye doktoruna gidip muayeneden sonra Endokrinoloji bölümüne yönlendirilmeniz gerekir) muayene olup kan tahlili yaptırmanız gerekir.

Şişmansanız ve açlık kan şekeriniz 100 mg/dL üzeri çıkarsa doktorunuz Glukofen veya aşağıda yer alan muadili ilaçlardan birini reçete edecektir. İlacı düzenli kullanır, beslenmenize özen gösterir ve günlük egzersizi ihmal etmezseniz haftada 1-2 kilo verebilirsiniz.

Glukofen etken maddesi

Glukofen etken maddesi metformin hidroklorür olup ayrıca şu maddeleri içerir;

  • Mikrokristal selüloz,
  • Sodyum nişasta glikolat,
  • Kopovidon,
  • Kolloidal silikon dioksit,
  • Magnezyum stearat.
  • Laktoz monohidrat,
  • Metil hidroksipropil selüloz,
  • Titanyum dioksit (E 171),
  • Polietilen glikol 4000

Glukofen muadili ilaçlar

Glukofen kullanırken önemli yan etkilerle karşılaşırsanız doktorunuzdan muadili olan ilaçları reçete etmesini isteyebilirsiniz.

·         DİAFORMİN (Film Tablet)
·         DİAFORMİN XR (Yavaş Salınımlı Tablet)
·         GLANGE (Tablet)
·         GLİFOR (Film Tablet)

·         GLİFOR (Uzatılmış Salınımlı Tablet)
·         GLUCOPHAGE (Tablet)
·         GLUFORCE (Film Tablet)
·         GLUFORMİN Retard (Tablet)

·         GLUKOFEN (Film Tablet)
·         GLUKOFEN Retard (Film Tablet)
·         MATOFİN (Film Tablet)
·         METFULL (Efervesan Tablet)

Glukofen yan etkileri

Metformin içeren ilaçların ömrü uzattığına dair haberleri duymuşsunuzdur. Kandaki glukoz yüksekliğini dengeleyebilirseniz damarlarınızın hızlı yaşlanmasını engelleyebilirsiniz.

Bu tür ilaçların ayrıca kolesterol düşürücü, iltihap önleyici etkileri de var. Bunlar olumlu etkileri. Ancak bazı yan etkileri de bulunuyor.

Glukofen kullanan kişilerin aşağıdaki yan etkileri gördüklerinde derhal ilacı kullanmayı kesip doktora gitmesi gerekir:

Laktik asidoz: Kusma, kas krampları ile karın ağrısı (abdominal ağrı), şiddetli yorgunluk ile genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu ve nefes almada güçlük şeklinde şikayetler görülür. Sebebi böbreklerin çalışmasında meydana gelen bir sorundur.

Metabolik asidoz: Bilinç dağınıklığı, durgunluk, uyku bozukluğu, kusma, bulantı ve baş ağrısı şeklinde şikayetler görülür.

Hemolitik anemi:Bir tür kansızlık.

Asteni: Kendini aşırı güçsüz hissetme.

Kaşeksi: Aşırı kilo kaybı.

Anoreksi:Aşırı iştahsızlık.

Hipoglisemi: Kan şekerinin aşı düşmesi nedeniyle titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, solukluk, çarpıntı ve huzursuzluk gibi şikayetler görülmesi.

Karaciğer iltihabı: Yorgunluk, iştah kaybı, kilo kaybı, cildin veya gözün beyaz kısımlarının sararması şeklinde şikayetler görülür.

Kolestatik hepatit: Sarılık, açık renkli dışkı, kaşıntı, halsizlik, iştahsızlık şeklinde şikayetler görülür.

Karaciğer fonksiyon testinde anormallikler veya karaciğer enzim seviyelerinde artma görülmesi

B12 vitamini düşüklüğü

Not: Glukofen gibi ilaçlar sağlıklı kişilerin sadece zayıflama amaçlı kullanabileceği ilaçlar değildir. Doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmamalıdır.

Glukofen nasıl kullanılır ?

Doktor günde bir tablet önerdiyse kahvaltının hemen arkasından, iki tablet yazdıysa kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonra ağızdan bir miktar su ile yutulur. Ezilmez, suya karıştırılmaz veya çiğnenmez, tek parça olarak yutulur.

Bu ilaç tok karna içilmelidir. Aç iken yutulursa mide ağrısına neden olabilir. İlacın kullanım dozu zamanla, tahlil değerlerine göre yeniden ayarlanabilir.

Böbrek veya karaciğerlerinde sorun olanların doktora bunu söylemeleri gerekmektedir. Bir doz unutulduğunda sonraki sefer iki doz alınmaz, unutulan doz atlanır.

Alkol ile birlikte alınmaz.

Emziren anneler, hamileler ve başka ilaçları kullananlar doktora bu durumlarını ifade etmelidirler. Bu durumda fayda/zarar etkisi gözeterek kullanılır veya kullanılmaz.

Glukofen ayda kaç kilo verdirir ?

Glukofenin kilo verdirme etkisi iştahınızı kesme düzeyine bağlı olarak değişir. İlaç iştah kaybına neden olmadıysa veya eski beslenme düzeninizde bir değişiklik olmadıysa zayıflatmayacaktır.

Genel olarak hastaların haftada 500 gr ile 1000 gr verdikleri görülmüştür. Ayda ise 2-4 kg zayıflamak mümkündür. Eğer daha hızlı kilo kaybı yaşadıysanız (bu mümkündür) bu sağlıklı olmayabilir.

 

 

Yorum yapın