Güneş enerjisi sistemleri nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Güneş enerjisi sistemleri, sonsuz yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten elektrik üretmek ve gerektiğinde kullanmak üzere inşa edilmiştir, 4 farklı model uygulaması bulunmaktadır. Bunlar;

  • On Grid Sistemi,
  • Off Grid Sistemi,
  • Hibrit Sistemi,
  • Öz- Tüketim- Sistemi,

On- Grid Sistemi Nedir?

On grid sistemleri güneş sistemleri arasında en popüler modellerden biridir. Bu modelde sistemi oluşturan ana bileşenler; güneş panelleri, on adet şebeke bağlantılı evirici, taşıyıcı sistemler, paneller ve sistem sarf malzemeleridir.

Bu sistemler ağ ile entegre çalıştığı için sistemde herhangi bir depolama depolamaya gerek yoktur ancak istenirse isteğe bağlı depolama eklenebilir.

Şebeke bağlantılı bir sistem, elektriğin üretim noktasında tüketilmesi ve üretilen fazla elektriğin şebekeye verilmesi ilkesini izleyen bir modeldir. Bu sistemler ağırlıklı olarak evlerde, ticari çatılarda ve fabrikalarda kullanılmaktadır.

Üretilen enerjinin tüketilmesi ve fazla enerjinin aynı noktada şebekeye satılması olan offset yöntemi, hem elektrik faturalarını sıfırlayabilir hem de kazanç sağlayabilir.

Şebeke bağlantılı sistemin çatısında bulunan güneş panelleri sayesinde gün içinde üretilen enerji harcanırken, geceleri güneşin olmadığı zamanlarda şebeke desteği sayesinde elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Ay sonu alışveriş ve alışveriş verileri dağıtım şirketi tarafından çift yönlü sayaç ile kontrol edilir. Veya ağa tüketilenden daha fazla para aktarılırsa, bu da bir gelir olacaktır.

Off- Grid Sistemi

Şebekeden bağımsız sistemler, şebekeye bağlı olmayan sistemlerdir, bu nedenle enerji, piller veya lityum piller tarafından depolanmalıdır. Bu modelde sistemi oluşturan ana bileşenler; güneş paneli, şebekeden bağımsız invertör veya şarj kontrolörü, pil veya lityum pil, taşıyıcı sistem ve sarf malzemeleridir.

Elektriksiz kabinler, bağ evleri, yayla evleri, karavanlar ve yatlar için tercih edilen sistemdir. Güç kablosu olmadan sistemdeki en önemli bileşen depolamayı sağlayan pildir. Bu sistemlerde en önemli konu doğru sistem tasarımıdır.

Günlük tüketimin ne olduğu, yani şebekeden bağımsız sistemin kullanıldığı noktada çalışacak olan cihazların ve bu cihazların ne kadar süre çalışacağı bilinmelidir. Bu bilgilerden gerekli güç hesaplanır ve doğru sistem tasarımı oluşturulur.   

Hibrit Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar?

Hibrit sistem; on-grid ve off-grid sistemlerin bir kombinasyonu olarak da tanımlanabilir. Bu sistemler birden fazla enerji kaynağı kullanılarak oluşturulmakta, hepsi ağ ile entegre çalışmakta ve depolamaya izin veren pil veya lityum pillerden oluşmaktadır.

Bu sistemlere enerji depolama maliyeti de eklendiğinden maliyet on şebeke sistemine göre daha yüksektir ancak enerji depolamanın bir avantajı olarak elektrik kesintilerinden etkilenmez.

Sistem bileşenlerinde şebeke bağlantılı sistemden farklı olarak evirici seçiminde hibrit eviriciye öncelik verilmelidir. Hibrit invertörler şebeke ile entegre çalışarak üretilen enerji ile aküleri veya lityum pilleri doldurur, güneş ışığı olmadığında veya elektrik kesintisi olmadığında çalıştırarak yükte depolanan enerjiyi dağıtır. Sistemin avantajları şu şekilde sıralanabilir;

Sistem şebeke entegrasyonu ile çalıştığı için elektrik faturalarından tasarruf sağlayabileceği gibi kazanç da sağlayabilir.

Depolama sistemine sahip olduğu için elektrik kesintilerine karşı bağışıktır.

Azaltılmış ağ bağımlılıkları.

Yedek güç kapasitesine sahip olduğundan kesintisiz enerji sağlar.

Öz- Tüketim- Sistemi Nedir?

Öz tüketim modelinde üretilen enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine tedarik etmeden, ihtiyaç duyulan talebi tam olarak karşılamak için aynı noktada üretilen ve tüketilen güneş enerjisi ne dayalı sistemlerdir. Bu sistemler, şebeke bağlantılı sistemlerde olduğu gibi şebekeye enerji sağlamaz.

Bu sistemlerde, şebekeye enerji satmak için dağıtım şirketi ile karşılıklı anlaşmaya varmak için gerekli evraklar, ofset olmayacak. Sisteme ters enerji transferini önlemek için akıllı sayaç takılması gerekmektedir.

Sistem bileşenlerinin geri kalanı, şebekeye bağlı sistemle aynıdır. Burada self-use modunun avantajı, enerjinin spawn noktasında tüketilmesine izin vermesi ve yasal bir prosedürün olmamasıdır.

Sistemin bir konutta kurulumu 1-2 gün kadar sürebilirken, yerleşim yerlerindeki kurulumlar dışında yasal süreci tamamlaması yaklaşık 4 ayı bulacaktır.

Sistem avantajları şebeke bağlantılı sistemlere benzer, burada satış olmadığı için ek bir kazanç yoktur ancak şebekeye olan bağımlılığı azaltma, artan elektrik fiyatlarından etkilenmeme ve enerji iletim kayıplarının en aza indirilmesi avantajı elde edilir.

Elektrik faturalarından tasarruf etmek için gün içinde güneşin olmadığı gecelerde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge ve ütü gibi diğer temel ihtiyaçları tüketerek kullanmak sistemin verimliliğini sürdürülebilir kılacaktır.

Yorum yapın