İstanbul’un Gezilecek Yerleri

Photo of author

By Bilgio.Net

İstanbul; tarih boyunca önemli ve kutsal bir şehir olarak kabul edilmiştir. Büyük bir öneme sahip olan bu güzel şehirde her semt, her bölge gezilmesi gereken yerler arasında yer alır. İstanbul’un gezilecek yerleri planlarken bir gezi güzergahı oluşturarak gezebileceğiniz gibi tarih gezisi, kültür gezisi, doğa gezisi olarak da planlayabilir ev gezebilirsiniz. İstanbul’a gittiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerleri sizler için belirli güzergahlara göre sıralayalım.

1 ) Eminönü: Turistlerin uğrak noktası olan ve balık ekmeği ile meşhur olan Eminönü aynı zamanda her türlü malzeme ve aksesuar satan dükkanlara da ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’un gezilecek yerleri arasında yer aşan Eminönü, kısa bir yürüyüş yaparak hediyelik eşya dükkanlarına da göz atabilirsiniz.

2 ) Galata Köprüsü; Türk filmlerinde mutlaka gördüğünüz ve köprü boyunca amatör balıkçıların yer aldığı meşhur Galata Köprüsü’ne Eminönü’nden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Alt katında balık restoranları yer alan Galata Köprüsü yüzlerce amatör balıkçıya da ev sahipliği yapıyor.

 3 ) Tarihi Yarımada; Bizans imparatorluğuna ev sahipliği yapan tarihi yarım ada Galata Köprüsü’nde tramvay ile ulaşabileceğiniz bir uzaklıkta yer alıyor. Tarihi yarımada üzerinde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Tarihi Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya Müzesi, Çemberlitaş, Dikilitaş gibi özel yerleri gezebilirsiniz.

4 ) Topkapı Sarayı; Tramvaydan indiğiniz duraktan kısa bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti’nin yönetildiği saraydır. İçerisinde harem Dairesi, İslam Eserler Müzesi gibi özel odaların yer aldığı Topkapı Sarayı’nı mutlaka gezmelisiniz.

5 ) Ayasofya Müzesi; Hristiyanlar için çok özel ve çok önemli bir ibadet yeri olan Ayasofya, ilk yapıldığında kilise olarak kullanılmış ve İstanbul’un Fethi sonrasında camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde müze olarak işlev gören yapı farklı ölçülerde dört minareye ve çok özel tavan işlemelerine sahiptir. Topkapı Sarayı’ndan çıktığınızda 3 dakikalık bir yürüyüş ile Ayasofya’ya ulaşabilirsiniz.

6 ) Yerebatan Sarnıcı; Bizans İmparatorluğu’nun su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılmış olan Sarnıç, yerin altında çok geniş bir alana yayılmıştır. Özel sütunlara sahip olan Yerebatan Sarnıcı günümüzde restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Ayasofya Müzesinden çıktığınızda 3 dakikalık bir yürüyüş ile Yerebatan Sarnıcı’na ulaşabilirsiniz.

7 ) Sultanahmet Camii; Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan cami çok büyük ve irili ufaklı toplam 16 kubbeye sahiptir. Topkapı Sarayı ile karşılıklı olarak konumlandırılmış Sultanahmet Camii, mimarisi, tarihi, kültürü ve dokusu ile insanları kendisine çeken turistik bir cami halini almıştır. Yerebatan Sarnıcı’ndan çıktıktan sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Sultanahmet Camii mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

8 ) Dikilitaş; Sultanahmet Camii’nden çıktıktan sonra Laleli tarafına doğru yürürken karşınıza parkın ortasında yer alan Dikilitaş yer alır. MÖ 1500 yılına ait olan Dikilitaş’ın hikayesini, Mısır ve Yunan şehir devletlerinin mücadelesini taş etrafında yer alan bilgi panolarından öğrenebilirsiniz.

9 ) Yılanlı Sütun; Dikilitaşın yaklaşık 50 metre ilerisinde yer alan Yılanlı Sütun, orijinalinde 32 metre olarak inşa edilmiştir. Günümüzde 15 metresi meydanda yer alan Yılanlı Sütun’da yer alan yılan başları da yoktur. Louvre Müzesinde yılanlardan birinin başı sergilenirken bir tanesi de İstanbul Arkeoloji Müzesinde yer almaktadır.

10 ) Kapalı Çarşı; Yılanlı sütunu gezdikten sonra Laleli yönünde yürüdüğünüzde 10 dakikalık bir yürüyüş sonrasında kapalı Çarşı’ya ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’un gezilecek yerleri  arasında ilk beş yer içinde yer alan Kapalı çarşı, Osmanlı döneminden itibaren çarşı olarak kullanılan Kapalı Çarşı İstanbul’a gelen turistlerin mutlaka uğradığı, gezdiği, alış veriş yaptığı bir çarşıdır. Sahip olduğu hanlar ve tarihi mimarisi ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

11 ) Beyazıt Meydanı; Kapalı çarşıdan Laleli yönüne doğru 10 dakika kadar yürüdüğünüzde ulaşabileceğiniz Beyazıt Meydanı bir tarafında İstanbul Üniversitesine, bir tarafında Beyazıt Sahaflar Çarşısına ev sahipliği yapmaktadır. Beyazıt Meydanını gezdikten sonra Tarihi Yarımada gezisini tamamlamış oluyorsunuz.

12 ) İstiklal Caddesi; İstanbul’un sembolü haline gelen İstiklal caddesi tüm milletlerden inşaları bulabileceğiniz, rengarenk bir caddedir. Taksim Meydanı’ndan başlayarak Galata Kulesi’ne kadar devam eden cadde de gün içinde yüzbinlerce insan yer alıyor. İstiklal Caddesi ve Beyoğlu ara sokaklarında eğlenebileceğiniz bir çok mekan ve restoran yer alıyor.

13 ) Galata Kulesi; Roma İmparatorluğundan başlayarak günümüze kadar ayakta kalan Galata Kulesi, her dönem farklı bir amaç için kullanılmıştır. Bizans döneminde zindan olarak kullanılan kule, Osmanlı döneminde ise yangın gözlem kulesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise anıt müze olarak kullanılan Galata Kulesi ile ilgili herkes tarafından bilinen bir efsane de Hazerfen Çelebi’nin Galata Kulesi’nden kendi yaptığı kanatlar ile Üsküdar’a kadar uçtuğudur.

14 ) Pierre Loti Tepesi; Haliç’e yukarıdan ve geniş bir açıdan bakabileceğiniz Pierre Loti Tepesi, Fransız yazar Pierre Loti’nin kitaplarını yazdığı ve İstanbul’u izlediği bir tepedir Fatih ilçesinde yer alan Pierre Loti tepesine ulaşmak için teleferik kullanabildiğiniz gibi merdivenleri de tercih edebilirsiniz.

15 ) Rumeli Hisarı; Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul2un fethi için yaptırılan Rumeli Hisarı günümüzde müze olarak gezebileceğiniz ve tarihe tanıklık edebileceğiniz bir yer. Boğaza nazır olarak inşa edilen Rumeli Hisarı’ndan boğazı seyredebilirsiniz.

16 ) Kız Kulesi; İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan ve birçok efsaneye ev sahipliği yapan Kız Kulesi, Üsküdar sahilinden gün batımında seyredebileceğiniz bir konuma sahip. Üsküdar sahilinde gün batımında çayınızı yudumlarken hem boğazı hem de Kıs Kulesi’ni seyredebilirsiniz.

Gezginlere küçük bir bilgi: Bu geziniz esnasında; oteller, pansiyonlar ve hostellerde kalabileceğiniz gibi İstanbul yurtlarında da da günlük olarak kalabilirsiniz.

17 ) Tarihi Balat; Balat, İstanbul’un tarihi semtlerinden biridir. Renkli ve tarihi evlere ev sahipliği yapa Balat semti için özel gezi turları düzenlenmektedir. Taş sokakları ve tarihi evleri ile günümüzde nadir bulunan sokaklara sahip olan Balat’ı mutlaka görmelisiniz.

18 ) Adalar Turu; İstanbul’da yaşayanların ve İstanbul2u gezmek isteyenlerin mutlaka gittiği yerler olan Kınalıada, Heybeli ada ve en önemlisi Büyükada turları dokusu bozulmamış tarihi evlere ev sahipliği yapmaktadır. Sokaklarında taşıt bulunmayan, bisiklet ve fayton dışında motorlu araç bulamayacağınız adalar İstanbul’a gelen turistlerin uğrak noktalarından biridir.

19 ) MiniaTürk; Ülkemizde yer alan tarihi yapıların, sembol haline gelmiş mimarilerin ve şehirlerin küçük ve ölçeklendirilmiş hallerinin yer aldığı MiniaTürk,  sizleri maketlerin yer aldığı minik bir ülke turuna çıkarıyor.

21 ) Şile Deniz Feneri; İstanbul’ kadar gelip hem denize girmek hem de tarihi bir deniz feneri görmek isteyenlerin mutlaka uğradıkları tarihi Şile Deniz Feneri 60 metre yüksekliğinde kayaların üzerin einşa edilmiş ve 520 yaşında olan bir deniz feneridir.

22 ) Atatürk Arboretumu; İstanbul’da yer alan ve doğallığı, sadeliği ve güzelliği ile gören herkesi büyüleyen Arboretum, huzur veren özel bahçelere ve iç göllere sahiptir. Hafta sonu çok kalabalık olan Atatürk Arboretumu’na girmek için saatlerce kuyruk bekleyebilirsiniz.

23 ) Dilenci Vapuru; Boğaz gezisi yapmak istediğinizde Boğaz çevresinde yer alan tarihi ve kültürel yapıları gezebileceğiniz ve aynı zamanda boğaz turu yapabileceğiniz vapur turları mevcuttur. İstanbulluların Dilenci vapuru olarak adlandırdıkları bu vapur turu ile Boğazı baştan aşağı iki yakasını da gezebiliyorsunuz. Günde iki farklı saatte olan bu vapurun tur saatleri ve durakları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi sitesine bakabilirsiniz.

Gezen bilir 😊

Yorum yapın