Boşanmalar anlaşmalı olarak gerçekleşecekse eşlerin bir kararda buluşması ve bunu da boşanma protokolüyle belgelemesi gerekir. Peki, eşlerden herhangi biri boşanmak istemezse bu durumda ne olur. Başlığımızda kadın boşanmak istemezse ne olur? Şeklinde yazdık, ancak burada boşanmamak istememenin sonuçlarının kadın ya da erkek şeklinde bir ayrımı yoktur. Yani eşin cinsiyeti fark etmeden boşanma davası açabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar evlilik birliğini sağlayamadıkları konusunda anlaşmış olduklarından dolayı eşlerden birisi boşanmak istemezse anlaşmalı boşanma da mümkün olmayacaktır. Bu tip davalar genellikle çekişmeli boşanma şeklinde tanımlanmaktadır.
Kadın Boşanmak İstemezse Süreç Nasıl İlerler?
Boşanmanın gerçekleşebilmesi için gerekçeli neden çok önemlidir. Yani boşanmayı taraflardan herhangi biri istemiyor olsa da boşanma işlemi hakim tarafından yapılabilir. Hakim karar verirken istekle hareket etmez, deliller ve kusurlar göz önünde bulundurarak boşanmanın doğru bir karar olduğuna inanırsa boşanmayı gerçekleştirecektir. Bu nedenle erkek boşanma davasını açması halinde kusurlu olan kendisi de olsa boşanma talebinin reddedilmesi söz konusu olacaktır. Ya da kadın boşanma davasını açarsa kusurlu kendisi ise boşanma reddedilebilir. Boşanma davasının reddedilmesi halinde yanı gerekçe kullanılarak tekrardan bir dava açılması için en az 3 yıl geçmesi gerekir. Eğer 3 yıl dolmuşsa ve yine taraflar arasında anlaşma sağlanamamışsa bu durumda kusur aranmadan boşanmanın gerçekleşmesine karar verilir.
Kadın Boşanmak İstemezse Sonuç Ne Olur?
Boşanma davasında kadın boşanmak istemezse ve erkek boşanmak isterse bu durumda her iki tarafında gerekçelerini, delillerini mahkemeye sunması gerekir. Yani bir eşin kendisi hakkında sunulan iddiaların aksini kanıtlayacak belgelere sahip olmaz ve boşanmayı istemezse talebi kabul edilmeyerek boşanma işlemi gerçekleştirilir. Bursa boşanma avukatı süreci doğru yöneterek boşanmak isteyen ya da boşanmak istemeyen tarafın savunmasını yapacaktır. Boşanma davasının uzaması halinde taraflardan birisi boşanmamak istemezse bunun etkisi olmaz. Yani boşanma gerekçesinde ortada bir kusur bulunuyorsa ve bu kusurla ilgili gerekli deliller mevcut ise bu durumda dava hemen sonuçlanabilir. Davanın uzaması tatil, kusurun iptal edilememesi gibi durumlardan ya da mahkemenin yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz konuların çekişmeli boşanma davası kapsamına girdiğini unutmamak gerekir. Bunun için çekişmeli boşanma davası nasıl açılabilir bu sorunun yanıtını da vermek gerekiyor. Çekişmeli boşanma ya da anlaşmalı boşanmaların hepsi Aile Mahkemesine açılması gerekir. Eğer bulunduğunuz şehirde Aile Mahkemesi yoksa bu durumda Asliye Mahkemeleri yetkilendirilmiştir ve dava buraya açılabilir. Bursa boşanma davası avukatı davanızı açmadan önce gerekli delillerin bulunması, incelenmesi, toplanması ve sunulması konusunda size gerekli desteği sağlayacaktır. Dava açıldıktan sonra sürecin belirlenmesi ise davanın yürütülmesi, iddia ve bu iddianın delil olması ile mümkündür.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Az önce de belirtmiş olduğumuz gibi çekişmeli davalarda süreç farklılık gösterir. Yani bu tip davalar kişiye özel olduğundan dolayı kesin bir süresi yoktur. Eğer çekişmede anlaşma sağlanamazsa bu durumda süreç oldukça uzun olabilir. Bazı davalar bir yılda sonuçlanırken bazılarının sonuçlanması üç yılı bulmaktadır.
Bursa Boşanma Avukatı
İyi bir boşanma avukatı boşanma davalarında sürecin en iyi şekilde devam ettirilmesini sağlayacaktır. Bazı taraflar boşanma davasında avukat tutmak gibi bir zorunluluğun bulunmamasından dolayı dava sürecini kendi başlarına açmayı ve sürdürmeyi tercih eder. Oysaki boşanma ister anlaşmalı olsun ister çekişmeli mutlaka bir avukatla çalışılması gerekir. Unutmayın boşanma davasının reddedilmesi halinde tekrardan dava açabilmeniz için en az 3 yıl süreyle beklemeniz gerekir.