Kanal Tedavisi

Photo of author

By Bilgio.Net

Kanal tedavisi; dişin içerisindeki sinirlerin alınmasına verilen addır. Genel olarak uzun bir işlemdir çünkü dişin çekilmeden önceki kurtarılma ihtimalidir demek mümkün. Ağız yapınız ve damak yapınız, dişlerinizin dizilişi için ağzınızdaki her diş büyük bir önem taşır. Kendi dişlerinizden feragat etmeye başlamanız, ileride hızlı bir şekilde diş protezi kullanmanızı gerektirebilmektedir. Bazı kişiler kanal tedavisinden korktuğu için hızlı bir şekilde dişinin çekilmesini talep etmektedir. Oysa ki kanal tedavisi ile düzeltilen dişinizi uzun yıllar kullanmanız mümkündür.

Kanal tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri bilgim.net kanal tedavisi sayfasında bulmanız mümkün.

Kanal tedavisi nedir?

Dişin dış minesi çürüdüğünde ancak acı hissetmediğinizde ilk olarak buradaki çürük alan temizlenir ve hızlı bir şekilde dolgu yapılır. Bu aşamada çoğu zaman dişinizin uyuşturulması gerekmez çünkü dişlerinizin sinirleri ile yapılan işlemin bir alakası yoktur. Dişiniz diş minesini aşıp, dişinizin sinirlerine kadar çürüdüğünde ve buradaki sinirler hava almaya başladığında dişiniz derin bir şekilde çürüdü demektir. Diş kanallarınız bu aşamada açılmaya başlar. Çürük derinleşir; bir süre ağrır ve sonra biraz zaman geçince yeniden ağrı kesilir çünkü sinirler tamamen ölmeye başlar. Bu aşama dişinizin artık cansızlaşmaya başladığı yani ağzınızdan yakın zamanda bir dişin eksileceğini haber veren aşamadır çünkü çürüme dişi tamamen yıkıma uğratıyor demektir. Bu nedenle dişinizde sızlama ya da koyu bir lekelenme gördüğünüz anda müdahale ettirmeniz yararlıdır.

Kanal tedavisi;

  • Dişin çürük kısmının temizlenmesi,
  • Kanallarının boşaltılması,
  • Kanalların uygun malzeme ile doldurulması
  • Dolgu yapılması işleminden oluşur.

Açıkta olan kanal ne kadar çoksa o kadar uzun süren bir işlemdir. Diş mutlaka uyuşturulur çünkü sinirlere direkt olarak temas vardır. Çürüme sonucunda oluşan bir enfeksiyon söz konusu ise bu işlemden önce genelde bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer diş çevrenizde şişme, düzenli bir şekilde ağrıma söz konusu ise dişinize müdahale ettirmemeniz öncelikle enfeksiyonu temizlemeniz gereklidir.

Kanal tedavisinin uygulanması ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz https://bilgim.net/k/hastaliklar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın