Keçiboynuzu Nedir ? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Keçiboynuzu Nedir ? Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Carob

Bilimsel Adı : Ceratonia siliqua

Keçiboynuzu Nedir ? Nerelerde Kullanılır ?

Yunanca ismi ‘’ kerat ‘’ tan türemektedir. Eski devirlerde Orta Asya’da altın ve kıymetli taşların keççiboynuzu tohumlarıyla tartıldığı bilinmektedir.  Sonrada bu tartma yöntemi ile bir karat 0,2 gram olarak standardize edilmiştir.

Anavatanı Akdeniz Bölgesi ve Orta Doğu’dur. İspanya, İtalya, Fas en büyük üreticileridir. Keçi boynuzunun çekirdeklerini taşıyan kap kısmı kurutulmuş veya kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Hafifçe tatlı olan keçiboynuzunun şurubu kekve kurabiyelerde veya çikolata yerine kullanılır. Çekirdekleri gidalara kıvam verici olarak kullanılır.

Toz hali kakaoya benzer ve gıdalara tat verir. Keçi boynuzu öğütüldükten sonra suda kaynatılarak kalın bir şurup elde edilir. Ayrıca tohumları fırıncılık ürünlerinde, dondurma, salata soslarında, sos ve diğer gıda ürünlerinde kullanılır. Sindirime olumlu etkileri allerjiye karşı antiseptik, mikrop öldürücüdür.

keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzu Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?

Virüslere etkilidir, anitıoksidan açısından zengindir. İshale iyi gelir, asit üretimini azaltır. Kan şekeri düzeylerini düzenleme etkileri üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Antidepresan etkiye sahiptir. Çözünmez diyet lifine sahiptir. Yüksek lingin ve polifenolleri kolesterol düşürücü etkisini vermektedir.

Kanamayı durdurucu, ishalde bağırsak irritasyonunu giderici, hafif laksatif etkiye sahiptir. Kozmetikte kullanımı vardır.

Keçiboynuzunun Klinik Laboratuvar Testlerine Etkisi Nelerdir ?

Kan şekerini ve lipidlerini düşürür. ( Bu etki gastrointestinal içeriğin vizkositesini arttırmasından kaynaklanmaktadır. )

Keçiboynuzu Besin Değeri ve İçerdiği Bileşikler Nelerdir ?

100 gram keçiboynuzu unu 222 kcal, 40 gram diyet lifi, 49 gram şeker, 5 gram protein, 89 gram toplam karbonhidrat, 35 mg sodyum, 0.7 gram yağ, 4 mg omega – 3 yağ asidi, 348 mg kalsiyum, 54 mg magnezyum, 79 mg fosfor, 827 mg potastum, 5.3 mikrogram selenyum, 14 IU A vitamini, 0.2 mg C vitamini, 0.6 mg E vitamini, 0.1 mg B1, 0.5 mg B2, 1.9 mg niyasin, 29 mikrogram folat, 11.9 mg kolin, 0.9 mg çinko içerir.

Değişik kültür türlerinde değişmek üzere kuru ağırlığının 100 gramında 40 – 50 gram sukroz bulunur.

Kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum ve fosfor bakımından zengindir. Fenolik içeriği antioksidan ve sitotoksik etkilerinden sorumludur. Gallik asitten zengin tanenleri faydalı etkilere sahiptir. Gallik asit, epigalloktekin – 3 – galat ve epikatekin – 3 – gallat hücre çoğalmasını önlemektedir. Keçi boynuzu tohumları lökodelfinidin isimli bir bileşik içerir.

Yorum yapın