Kereviz Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kereviz Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Thoreau’ya göre, arkadaşlarının hızına yetişemeyen insanlar kendilerini farklı bir tempoya adamış olabilir. Birkaç yıl kereviz yetiştiriciliği yaptıktan sonra, ben de kerevizin kendisi için farklı bir tempo seçtiği kanısına vardım. Birçok insan kereviz yetiştirmenin kılı kırk yaran bir insanla muhatap olmak kadar güç olduğunu düşünmektedir. Ama aslında durum hiç de sanıldığı gibi değildir. Sadece şunu kabullenmeniz gerekmektedir. Kereviz yetiştirmek diğer sebzeleri yetiştirmekten farklıdır. Bu durumu kabullenirseniz, kereviz yetiştirmenin aslında kolay olduğunu ve lezzetine değdiğini de anlamış olursunuz.

Kereviz Nasıl Ekilir?

Son dondan 6 hafta önce kereviz tohumlarını kapalı bir alana ekin. Ekim yapılacak toprak organik madde bakımından zengin ve yıkanmış olmalıdır. Kereviz tohumlarının çimlenmesi için güneş ışığı gerekmektedir, bu nedenle bitkinin köklerini toprakla örterken çok fazla derinlere inmeyin ki kök kısımlar da güneş ışığı alabilsin. Kereviz ektiğiniz saksının toprağını nemlendirin, üzerini temiz plastik bir örtü ile örtün ve güneş ışığını doğrudan almayan sıcak bir mekana yerleştirin. İyi bir çimlenme için, sıcaklığı 24 derece arasında muhafaza edin. Çimlenme süreci duruma göre değişmektedir, ancak fidelerin yaklaşık bir hafta içinde gözle görüşür bir hale geleceğini söyleyebilirim.

Kerevizin boyu uzayınca, üzerine örttüğünüz plastik örtüyü kaldırın. Kereviz ektiğiniz saksıyı ılık ve güneşli bir mekana taşıyın. Toprağın nemini kontrol edin, toprağın her daim nemli olmasını sağlayın. Fideleri yeni toprağına taşımadıysanız, nakil işlemini iki tane yaprağın çıktığını gördükten sonra gerçekleştirebilirsiniz.

Kereviz Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kereviz açık alanda yetiştirmek istiyorsanız, hava sıcaklığının gündüz 13 gece ise 4 derecenin üzerinde sabit kaldığı dönemleri seçin. Ekim işleminden 1 hafta önce toprağın üstünü plastik bir koruma tabakası ile örterek ısınmasını sağlayın. Ekimden yaklaşık 1 ay sonra fidelerin üzerini koruyucu bir örtü ile örtün.

  • Gübreleme : Yetiştirdiğiniz kerevizin kaliteli olmasını istiyorsanız organik maddeler kullanmalısınız. Kereviz küçük bir kök yapısına sahiptir. Organik madde yönünden zengin topraklar kerevizin yetişmesi için idealdir. Tohumu ekmeden önce toprağı gübre ya da diğer bitkilerin köklerinden oluşmuş bir gübre tabakası ile zenginleştirin. Kerevizi bir topraktan başka bir toprağa aktarmak istiyorsanız, yeni toprağa gübre eklemeyi ihmal etmeyin. Kerevizin büyüme sürecinde toprağa balık emülsiyonu ekleyebilirsiniz.
  • Yabani Otların Temizlenmesi ve sulama : kerevizin kökleri toprağa çok yakındır bu nedenle yabani otları ayıklarken oldukça dikkatli olun, kereviz toprağını işlerken çok derinlere inmeyin. Toprağın nem oranını düzenli olarak kontrol edin. Sulama sırasında toprağa gerektiği kadar su verin. Sebze yatağının içinin tıka basa su dolmasını önleyin.

Kereviz’in Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Sebze yeterince olgunlaştığında kereviz yumurusunun dış kısmındaki kereviz saplarını hasat etmeye başlayabilirsiniz. Kök kerevizin hasadını, kökleri toprak hizasından keserek yapabilirsiniz. Kereviz yumrusu istediğiniz büyüklüğe ulaşınca hasada başlayabilirsiniz. Küçük yumrulu kerevizlerin tadı da çok lezzetlidir. Kerevizin üzeri koruyucu bir örtü ile örtülü ise, hafif bir don bu sebzenin yetiştirilmesinde çok da büyük bir sorun teşkil etmez.

Kerevizin lezzetinin artması ve saklama süresinin uzaması için hasattan bir gün önce de sulama işlemini yerine getirin. Kereviz buzdolabında ya da soğuk bir kök deposunda birkaç hafta muhafaza edilebilir.

En Kaliteli Kereviz Çeşitleri Nelerdir?

  • Utah 52-70 : Bu kereviz çeşidi hastalıklara karşı dayanıklıdır, sapları sağlam ve lezzetlidir. Renk açma işlemi kerevizin lezzetini arttırır.
  • Ventura : Hastalıklara karşı dirençli olan bu kereviz çeşidi yukarı doğru uzar, sapları oldukça güçlüdür, yumrusu tatlı ve yumuşaktır.

Yorum yapın