Kırmızı Biber Nedir ? Kullanım Alanları, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?
Kırmızı Biberin İngilizce Adı : Paprika
Kırmızı Biber Hakkında Bilgi
Acı veya acı olmayan kırmızı kurutulmuş biberden yapılan baharattır. Anavatanı Güney Amerika ve Kuzey Amerika’nın güneyidir. Amerika’dan İspanyol ve Portekizliler tarafından Eski Dünya’ya getirilmiştir. Türkiye, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan ve Fars’ta çok kullanılmaktadır. Toz haline ‘’kırmızı pul biber ‘’ denen acı kırmızı biber (Cayenne pepper) capsium annuum’un bir kültürüdür. İsmini Fransız Gine’sindeki bir şehir olan Cayenne’den almaktadır. Kırmızı biber, tarım yapılan en yaygın biberdir. Çok çeşitli şekillerde ve boyutta, hafiften çok acıya kadar değişen acılıktadır.
Kırmızı Biber’in İçerisinde Bulunan Etken Madde ve Diğer İçerikler Nelerdir ?
Kapsaisin, hidroksisinnamik türevleri, kersetinin 0-glikozidleri, luteolin ve krisoeriyol, ve bir çok C-glikozil flavonlar, C vitamini, A vitamini öncülü, N-palmitoyil-vanillamid (palvanil) içerir.
Kırmızı Biber’in Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?
Bağışıklığı uyarıcı, antienflamatuvari kolesterol düşürücü, karaciğeri koruyucu, mikrop öldürücü, mide sekresyonunu arttırıcı etkileri vardır. Kapsaisin kanser önleyici molekül olarak kabul görmektedir, bu etkiyi nükleer faktör kappa B (NF-kB), aktivatör protein 1 ve transkripsiyonun sinyal değiştirici ve aktivatörünü baskılayarak yapar.
Ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini arttırır, sindirim sistemi bozukluklarına iyi gelir, ruh halini düzenler. Aspirin gibi yangıya karşı kullanılan ilaçlardan oluşan ülserlere iyi gelir, bu konuda daha ileri araştırmalar yapılmaktadır.
Kırmızı Biber’in Dahili Kullanımı
Kurutulmuş halde günde 2-3 kez (120-450 mg) yemeklerde, çay hainde (0,5-1 çay kaşığı bitk 240 ml kaynar suda 10 dakika beklendikten sonra 1 yemek kaşığı), tentür ve oleorezin olarak kullanılmaktadır. Gastrointestinal rahatsızlıklar, deniz tutması, damar sertliği, çarpıntıda bilimsel olarak ispatlanmamış kullanımları mevcuttur.
Kırmızı Biber’in Harici Kullanımı
Merhem, krem, oleorezin, plaster ve tendür halinde bulunabilmektedir. Omuz ve sırt bölgesinin ağrılı kas spazlarında ve gargara olarak ses kısıklığında, aprılı enfekte boğaz rahatsızlıklarında henüz bilimsel olarak ispatlanmamış kullanımları vardır. Ayrıca kapsaisin prepatları nöropati, diyabet, osteoartrit, nevraji ve zona sonrası ağrılarda kullanılmaktadır.
Kırmızı Biber’in Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir ?
Epidemiyolojik veriler ve araştırmalar kapsaisinin hem kansorejen hem de kanseri önleyen bir ajan olduğu şeklinde çelişkiler göstermektedir. Kapsaisin içeren topikal formülasyonların (cilde sürülen ) güneş ışığı gibi tümör tetikleyiciler varlığında dikkatli kullanılması gerekmektedir.
bilgiler için teşekkürler