Biber Nedir? Besin Değeri, İçerdiği Maddeler ve Faydaları Nelerdir ?
Biberin İngilizce Adı : Pepper
Biberin Bilimsel Adı : Capsicum Annuum
Biber Nedir ?
Dolmalık biber, sivri biber, çarliston biberi, Arnavut biberi olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Yeşil, kırmızı, sarı, portakal rengi, kahverengi, mor, eflatun ve krem rengi gibi renklerde üretilmektedir. Acı olmayan tatlı biber olarak da bilinir. Biberlerin acılık miktarı Scoville ölçeği ile değerlendirilir.
Biberin vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika’nın kuzey kısımlarıdır. Onbeşinci yüzyılda İspanya üzerinden Avrupa, Afrika ve Asya’ya yayılmıştır. 2007 yılı dünya toplam biber üretimi 26 milyon ton olup, Çin, Meksika, Endonezya ve Türkiye en büyük üreticiler olarak bildirilmiştir. Dolmalık biber ‘’Capsicum’’ ailesi üyesi olduğu halde acı tattan sorumlu kapsaisin üretmeyen tek biber türüdür.
Biberin Besin Değeri ve İçerdiği Maddeler Nelerdir ?
100 gram çiğ tatlı taze yeşil biber 20 kcal enerji, 4,6 gram karbonhidrat, 1,7 gram lif, 0,9 gr protein, 94 gram su, 10 mg kalsiyum, 10 mg magnezyum, 370 IU A vitamini, 7,4 mikrogram K vitamini, 10 mikrogram folat içerir. Bibere karakteristik kokusunu 3-izo butil-2-metoksipirazin verir. Karsetin, luteolin, apigenin, kafeik asit, para-kumarik asit- sinnamik asit, glikozidleri içerdiği diğer bileşiklerdir. Yeşil biberle karşılaştırıldığında kırmızı biber daha fazla vitamin ve besinin yanısıra likopen içerir.
Çiğ acı kırmızı biberin 100 gramı 40 kcal, 8,8 gram karbonhidrat, 5,3 gram şeker, 1,5 gram diyet lifi, 1,9 gram protein, 0,4 gram yağ, 952 IU A vitamini, 534 mikrogram beta karoten, 144 mg C vitamini, 0,5 mg B6 vitamini, 14 mikrogram K vitamini, 23 mikrogram folat, 10,9 mg kolin, 14 mg kalsiyum, 43 mg fosfor, 23 mg magnezyum, 322 mg potasyum, 9 mg sodyum, 0,3 mg çinko, 0,5 mikrogram selenyum, 0,01-6 mg kapsaisin içerir.
100 gram sote tatlı kırmızı biber 484 mikrogram likopen içerir. Kırmızı bibere rengini veren maddeler, olgunlaştıkça miktarı artan, yağ asitleri ile esterleşmiş karotenoidler olan kapsantinn ve kapsiburindir. Kırmızı biberin içerdiği diğer karotenoidler zeaksantin, beta karoten, beta kriptoksantin, antioksidan ve serbest radikalleri temizleyici özellikleri taşır. C vitaminininden zengindir ve E vitaminlerinden başka kapsinozitler ve kapsikozitler içerir. Kırmızı biberin içinde % 0,1-1,0 oranında bulunan kapsaisinoitlerin % 80-90!ı kapsaisin ve dihidroksikapsaisindir.
Biberin Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?
Antioksidan, kan şekerini düşürücü, asetilkolin esteraz inhibitör etkileri saptanmıştır. Kapsaisinoitler artrit, sistit, nörofarmakoloji/ağrı, mide koruyucu, operasyon sonrasında bulantı, kusma ve boğaz kuruluğunda, öksürük, yutma problemlerinde etkildir. Kırmızı biber insanlarda termgenezi (ısı üretimi), enerji metabolizmasını, yağ yakımını, kilo kaybını ve tokluk hissini arttırıcı, kan yağlarını düşürücü etkilere sahiptir.