Kız Kulesi Efsanesi Nedir ? Kız Kulesi Neden Yapılmıştır ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kız Kulesi Efsanesi Nedir ? Kız Kulesi Neden Yapılmıştır ?

İstanbul’un Galata Kulesi’nden sonra diğer bir simgeleşmiş yapısıda Kız Kulesi’dir.Peki bu Kız Kulesi neden ve hangi amaçla yapılmıştır.Kız Kulesi Marmara ve Karadeniz arasında bulunan ufak bir adaya yapılmıştır.Geçmişi M.Ö 30’lu yıllara kadar dayanmaktadır.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu tarihi yapı Bizans Devleti,Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından bir çok amaçla kullanılmıştır.Günümüzde ise Üsküdar’da bulunan Salacak Kıyılarından rahatlıkla gözlemlenen bu yapı şimdilerde Restorant olarak kullanılmaktadır.

Kız Kulesinin Efsanesi Nedir ?

Yapımından beri hangi amaçla yapıldığı tam olarak bilinmeyen Kız Kulesi hakkında çeşitli efsaneler ortaya atılmıştır.Bu efsanelerin en bilinenlerinden bir taneside eski çağlarda yaşamını sürdürmüş olan bir Bizans İmparatorunun kızını korumaya çalışmasıdır.

Efsaneye göre dönemin Bizans Kralı rüyasında kızının bir yılan sokması sonucu öleceğini görmektedir.Gördüğü bu rüyadan baya etkilenen Kral o dönemde kızını korumak amacıyla Kız Kulesini inşaa ettirir.İnşaat bittikten sonra Kral kızını korumak için bu yapıya yerleştirir.

kiz-kulesi-efsanesi

Uzun bir dönem burada yaşayan kralın kızı sebebi bilinmeyen bir hastalığıa yakalanır.Kral kızını iyileştirmek için dönemin uzman hekimlerini kuleye gönderir.Hekimlerin yardımıyla iyileşen Kralın kızı tekrar sağlına kavuşur.

Kral’da kızının iyileşmesinden sonra kendisine hediye olarak bir sepet içinde üzüm göndermiştir.Fakat üzüm sepeti kız kulesine gelmeden önce limanda içine yılan girmiştir.Kralın kızı gönderilen bu üzümleri yerken içerisinde bulunan yılan kızı ısırarak orada ölmesine sebebiyet verir.Sonuç olarak Kralın Kızı Kral’ın görmüş olduğu kehanet sonucu hayatını kaybetmiş olur.

Kız Kulesi Hangi Amaç İçin Kullanılmıştır ?

Kız kulesi efsanesi dışında bu kule genellikle denizcilere yol göstermek için Fener olarak kullanıldığı bilinmektedir.Ayrıca Bizans İmparatorluğu’nun ilk çağlarında Anıt Mezar olarak kullanıldığı rivayet edilmektedir.İçerisinde kimin mezarı olduğu ise bilinmemektedir.

Yine Bizans İmaparatorlu’ğu döneminde bu yapı boğazdan geçen gemiler için gümrük kapısı görevini görmüştür.

Kız kulesi Osmanlı Devleti döneminde ise hastane ve karantina bölgesi olarak kullanılmıştır.

Osmanlı Devleti’ninden sonra Türkiye Cumhuriyeti döneminde uzun bir süre kullanılmayan bu yapı 2000 yılında restore edilerek günümüzde hala kullanımda olan restorant haline dönüştürülmüştür.

Yorum yapın