Lahana Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı ve Hasat Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Lahana Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı ve Hasat Yöntemleri Nelerdir?

Birçok insan bebeklerin lahana içinden çıktığını söyler. Tabii ki kimse böyle bir şeye inanmaz ama bu söylentinin nasıl çıktığını tahmin etmek için dahi olmaya gerek yok. Lahananın büyümesi oldukça kolaydır, ek yapmanız gereken şey ona ihtiyaç duyduğu ilgi ve dikkati göstermenizdir. Üstünüze düşen görevi yerine getirirseniz, lahana bahçenizin en verimli sebzesi haline gelecektir. Bir bebek insanların hayatına nasıl neşe katıyorsa, lahana da emeğinizin karşılığını veren bir sebze olarak mutluluk kaynağınız olabilir.

Lahananın Ekim Yeri Nasıl Olmalıdır?

Lahana yetiştiriciliği zengin ve verimli topraklarda verimli olur. Lahana ekimini yaptığınız toprağın pH seviyesi 6,0-7,5 arasında olmalıdır. Ortalama pH seviyesi için 6,5 değerini tercih edebilirsiniz. Lahana gün boyu güneş ışığı alırsa, daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Özellikle de soğuk bölgelerde ve sebze yetiştirebilme süresi birkaç ayla sınırlı olan serin yerlerde güneş ışığı oldukça önemlidir. Ilıman iklim koşullarının hüküm sürdüğü yerlerde, öğleden sonra oluşan hafif gölgeler lahananın büyümesi için herhangi bir engel teşkil etmez.

Lahana Nasıl Ekilir?

Erken hasat toplamak istiyorsanız, lahana tohumlarını ilkbaharın başından ortalarına kadar tassı ve yayvan bir kabın içine ekebilirsiniz. Fideler gözle görülür bir hal aldığında, lahananın ekili olduğu alanın sıcaklığını 16oC ‘ye kadar düşürün. Yapraklar çıkmaya başladığında, fideleri yayvan kaptan alarak 7,5 cm derinliğindeki bir saksıya ( fide yetiştirme tavalarına) taşıyabilirsiniz. Erken olgunlaşan lahanaların yerini ilkbaharın ilk aylarında ortalarına kadar değiştirme fırsatınız bulunmaktadır. Fidelerin arasında 30 cm’lik boşluk bırakın. Sonbahar mahsulü için, fidelerin yerini yazın ilk aylarında değiştirmeye başlayın, aralarında 45 cm boşluk bırakın. Kazık köklere zarar vermemeye çalışın.

Erkenci lahanalar geç olgunlaşan doğrudan ekim yöntemiyle toprağa ekebilirsiniz. Bu şekilde fidelerin yerini değiştirme işlemi sırasında köklerine verebileceğiniz herhangi bir zararı da önlemiş olursunuz. Eğer bu yola başvuracak olursanız, yabani otların fideleri sarmasını da engellemeniz gerekmektedir. Böcek istilasını önlemek için havalanabilir tarzdaki koruyucu toprak örtülerini kullanabilirsiniz.

Lahana Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Gübreleme : Tüm lahana çeşitleri toprakta var olan zengin değerlerle beslenerek büyür. Lahana toprağına genellikle nitrojen, potasyum, fosfor ve boron takviyesi yapılması gerekir. Daha önce yüksek oranda nitrojene ihtiyaç duyan kaba yonca gibi bitkinin ekildiği toprağa ekilebilir. Toprağa sonbahar ya da kış mevsiminin son aylarında karıştırılan odun külleri zengin bir potasyum kaynağıdır ve toprağın pH değerinin arttırılmasına yardımcı olur.
  • Sap ve Saman Örtüsü ile Koruma (Malçlama): Lahananın sığ ve yoğun bir kök sistemi vardır. Besleyici kökler toprak yüzeyine oldukça yakındır. Kök kısmı toprağın işlenmesinde, topraktaki nem oranında meydana gelen dalgalanmalara ve yüksek toprak sıcaklığına karşı oldukça dayanıksızdır. Lahanayı bu tür olumsuz etkenlere karşı korumak için köklerin sap ve saman örtüsü ile kaplamak gerekmektedir. Saman ve tuzlu çayırla ve marul gibi ekili sebzelerin gölgesi ile koruma altına alınan lahanaların ekili olduğu topraklarda yabani otlar nadiren oluşur, toprak sıcaklığı istenilen düzeyde tutulur, nem oranındaki dalgalanmalar önlenebilir.
  • Yabani Otlarla Mücadele : Lahananın olgunlaşmasından önce çıkan yabani otlar bu sebzenin büyüme hızını keser. Yabani otları temizlemek için toprağı işlerken çok dikkatli olmalısınız çünkü lahana kökleri çapalama işlemine karşı oldukça hassastır. Bu nedenle çapa kullanmak yerine ellerinizi kullanmayı tercih edin. Yabani otlar elle temizlendiğinde bile lahana köklerine zarar verecek kadar yakınsa, bu otları elinizle sökmek yerine makas yardımı ile kesin. Özellikle yaprakların nemli ve kırılgan olduğu sabah saatlerinde lahana ekili topraklar üzerinde çalışmaktan kaçının. Lahana başları oluşmaya başladığında, asla çapa kullanmayın ve yabani otları elinizle tek tek temizleyin.

Lahananın Hasat ve Depolama İşlemi Nasıl Olmalıdır?

  • İlk Çıkan Lahanalar : Erken çıkan lahanalar çok sağlıklı bir şekilde muhafaza edilemez, başlarının bir beyzbol topu büyüklüğüne gelmesi ile birlikte hemen hasat edilmesi gerekir. Lahana başları daha da büyüyebilir ancak çok fazla büyümeden hasat edildiğinde daha yumuşak ve lezzetli olur. Lahanadan birden fazla baş çıkabilir. Hasat ile birlikte ektiğiniz fide başına birden çok baş toplayabilirsiniz.
  • Sonradan Çıkan Lahanalar : depolama için uygun olan bu lahanaları kesmek yerine, kökleri ile birlikte topraktan sökerek çıkarın. Kalın yaprakları ve lahananın en dış tabakasını sarıp sarmalayan yaprak katmanlarını söküp çıkarın. Lahana başlarının renk ve şeklini koruyun, aksi takdirde sağlıklı depolanma süresini kısaltmış olursunuz. Sonradan çıkan sezon sonu lahanalar hasattan önce çıkabilecek herhangi bir don tehlikesine karşı dayanıklıdır. Sezon sonu lahanaları muhafaza etmek için birbirinden farklı yollar deneyebilirsiniz.
  • Kökleri pörsümüş ve hasar görmüş olan yaprakları kesin kökleri kök askısının üzerine asın.
  • Kökleri yukarıda anlattığımız yolla hazırlayın ve gazete ve dergilerle sarın, sarmış olduğunuz parçaları kök askısına asın.
  • Sebzeyi kök kısmından tutarak kök askısına asın.
  • Lahanayı kökleriyle birlikte muhafaza edin ve bu şekilde kök askısına asın, kökleri nemli bir kum tabakasıyla kaplayın. Lahana başlarını köklerden ayırdıktan sonra, kökleri nemli kumla dolu bir saksının içine gömün. Bu saksıyı güneş alan bir camın kenarına koyun. Bu yöntemi izlerseniz, tam kışın ortasında bile saksınızın lahana yaprakları topluyor olursunuz. Bu lahana yapraklarını salata yapımında kullanabilirsiniz.

Yeşil lahana kırmızı lahana kadar sağlıklı bir şekilde muhafaza edilemez. Scanbo türü yeşil lahana tamamen istisnadır. Scanbo’nun bu özelliği keşfedilene kadar, yeşil lahanaların kırmızı lahanalar kadar iyi depolanamayacağı düşünülürdü. Scanbo ile birlikte yeşil lahana ve kırmızı lahana 1-1 eşit duruma gelmiş oldu. Kıvırcık kış lahanasının depolandıktan sonra kullanılmasıyla nasıl sonuçlar elde edildiğini hiç bilmiyorum çünkü kıvırcık kış lahanasını o kadar çok seviyorum ki depolama süresi diğer lahana çeşitlerininki ile karşılaştırmaya bile fırsat bulamadan sonbahar sonuna doğru çoktan tüketmiş oluyorum.

En Kaliteli Lahana Çeşitleri Nelerdir?

  • Sezon Başı Yeşilleri : Dinamo Lahanası hastalıklara ve çatlamalara karşı dayanıklıdır. Amerika’nın hangi bölgesinde olursanız olun kış şartlarında bu sebzeyi yetiştirebilirsiniz. Yumuşak tatlı lahana da hastalıklara ve çatlamalara karşı dayanıklıdır.
  • Sezon Sonu Yeşilleri : Storage No. 4 ve Scanbo adlı lahana çeşitleri hastalıklara karşı dayanıklıdır ve sağlıklı bir şekilde depolanabilir.
  • Kırmızı Lahana : Rona böceklere ve hasatlıklara karşı dayanıklıdır, sağlıklı bir şekilde depolanabilir ve hafif bir tada sahiptir. Süper Kırmızı 80 çeşidi lahana çatlamalara karşı dayanıklıdır, tadı harikadır.
  • Savoy : Savoy king türü çatlaklara ve hastalıklara karşı dayanıklıdır. Amerika’nın her bölgesinde kış mevsiminde yetiştirilebilir. Wirosa çok kaliteli ve uzun ömürlü bir sebzedir, sağlıklı bir şekilde depolanabilir.

Yorum yapın