Manifold arızasının nasıl anlaşılacağına bakmadan önce bu parçanın ne olduğunu ve görevini birlikte öğrenelim. Tüm kullanıcıların bu parçayı görmelerine rağmen tam olarak ne görevi olduğunu bilmeyen çok sayıda kullanıcı vardır. Emme manifold’u olarak da bilinen bu parça hemen motor kapağının üzerinde bulunmaktadır. Amacı motorun ihtiyaç duyduğu havayı sağlayarak ateşlemenin yapılmasını sağlamaktır. Bu konuda doğru şekilde çalışması gereken parçalar arasında yer almaktadır. Sanki motorun dışındaymış gibi farkı bir duruma sahiptir. Örneklemek gerekirse yaptığı görevi ile insan vücudunda bulunan akciğere bire bir benziyor diyebiliriz. İkisi de dışarıdan hava çekerek olması gereken ihtiyacı sağlıyor. Elektronik değildir ancak motorun ihtiyacına ve dışarıda ki havanın durumuna göre kendisini ayarlamayı başarmaktadır.
Emme Manifoldu Arızları Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Manifoldun ne olduğunu kısaca öğrenmiş olduk. Rahatlıkla motorun üst kısmında görebileceğiniz bu parçada hava kaçağının olması sıkıntılara neden olabilir. Bu farklı şekillerde yaşanabilir. Parçada kaçak ve ya delik olabilmektedir. Bu noktada aklınıza dışarıdan daha az hava geleceği düşüncesine sahip olmanıza neden olabilir. Ancak bu sandığınızın aksine motorun içerisine daha çok hava girmesine neden olacaktır. Bu da otomatik bir şekilde yanmanın gerekli şekilde yapılamamasına ve aracın çekişten düşmesine neden olacaktır.
Bu parçanın arızalı olduğunu anlamak için illa motoru açmanıza gerek yok. Şoför koltuğunda oturarak da rahatça parçanın durumunu anlayabilirsiniz. Araç çalışırken gaza bastığınızda eğer eskiden olduğu gibi motordan tepkime gelmiyorsa ve azalma yaşanıyorsa bu parçada sorun olabileceğini düşünmelisiniz. Gerekli güç üretmede sıkıntı yaşanıyorsa emme manifoldu kontrol edilmelidir. Bu parçanın durumunu kontrol etmek içinse yapılacak en önemli iş araç çalışırken farklı bir sesin çıkıp çıkmadığına bakılmalıdır. Bu ses genellikle “tsıs” şeklinde çıkmaktadır. Veya sanki bir ötme sesi ortaya çıkabilir. Bu seslerin varlığı da manifold içerisinde bir sorun olabileceğinin en büyük kanıtıdır. Son olarak da parçanın sorunlu olduğunu anlamak için aracın stop edildiği anda buna geç cevap verip vermediğine bakmak gerekiyor. Eğer araç kontak kapatıldıktan sonra geç stop ediyorsa gene burada bir sorun olduğu görülebilir.
Eğer yukarıda bahsetmiş olduğumuz konulardan birisine rast gelinmişse en yakın oto sanayiye giderek veya oto servise giderek sorundan bahsedilmelidir. Usta kendisi de aynı sorunların olup olmadığını kontrol ederek tamirat için karar verecektir. Bu parça düzenli aralıklarla da kontrol edilmelidir. Firmalar parçanın her 30 bin km’de bir kontrol edilmesine karar vermişlerdir. Gerekli temizliğini yapılması ve eğer bir sorun varsa kontrol edilerek tamiratın yapılmasına karar verilmelidir. Sorunun temelinde yatan tespit etmek ve sorunun kökünden çözülmesi motordan gerekli performansı almak açısından çok büyük önem arz etmektedir. O nedenle dikkatli hareket etmek ve karar vermek gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır.