Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Photo of author

By admin

Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika gibi ülkelerde çalışan gurbetçi vatandaşlarımız veya Avrupa’nın değişik ülkelerine kısa süreli seyahat eden arkadaşlarımız yanlarında genellikle Nussknacker çikolata ve şekerleme gibi ağız tatlandıran ürünler getirirler.

Avrupa’da genellikle domuz yağına karşı bir hassasiyet olmaması ve bazı hazır gıdalarda domuz yağı türevlerinin yaygın olarak kullanılması sebebiyle bu ülkelerden getirilen çikolata ve diğer gıda ürünlerinin içeriklerine dikkat etmek gerekmektedir.

Çikolatada domuz yağı olduğu nasıl anlaşılır ?

Çikolatada domuz yağı kullanmak zorunlu değildir. Çikolatanın farklı çeşitleri vardır ve bazıları basit formüllü ve domuz yağı içermeyecek şekildedir. Bazılarında ise bazı maksatlara binaen (örneğin oda sıcaklığında erimesin, şekli çabuk bozulmasın veya istenen kıvama gelsin gibi sebeplerle) domuz yağı türevleri kullanılabilir.

Çikolatada en yaygın kullanılan domuz yağı türevi domuz yağı türevi domuz yağı jelatinidir. Almanya’dan gelen çikolatanın içindekiler (zutaten yazan yer) kısmına bakılır. Eğer malzeme listesinde Schweinegelantiene (domuz jelatini) var ise çikolatada domuz yağı var demektir.

Almancada domuz Schwein demektir. Ürün açıklamasında bu kelimeye rastlarsanız üründe bir domuz yağı türevi var demektir.

Çikolata ve benzeri ürünlere kıvam artırıcı, emülgatör ve yağ asiti şeklinde katkı maddeler eklenebilmektedir. Bu katkı maddelerini domuz yağından elde etmek mümkün olduğu gibi başka hayvanlardan da elde edilmesi imkan dahilindedir.

Avrupa’da üretilen bazı çikolataların içindekiler kısmında domuz yağı yazmasa da bazı katkı maddelerinin domuz yağından üretilmiş olması ihtimali bulunmaktadır.

Bu nedenle sadece ambalajda yazan içerik bilgisi bir çikolatada domuz yağı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi vermemektedir.

Ülkemizde üretilen çikolatalarda ise ürün açıklamasında domuz yağı türevi bulunmadığı yazmakta ayrıca jelatin olarak domuz jelatini değil sığır jelatini kullanılmaktadır.

Eğer Almanya, Avusturya gibi ülkelerden elinize çikolata ulaşmış ise içeriğinde Schweinegelantiene olup olmadığına bakılmalı, daha önceden domuz yağı içermediğini kesin olarak bilmediğiniz çikolata markalarından sakınılmalıdır.

Çikolatada domuz yağını gösteren bir kod yoktur. Bazı internet sayfalarında E ile başlayan kodlar yer almakta ise de firmalar artık bu kodları ürün açıklamalarına koymadığı bu kodlardan da bir üründe domuz yağı olup olmadığını anlamak mümkün değildir.

Nussknacker çikolatada domuz yağı var mı ?

Avrupa’da her çikolatada domuz yağı yoktur. Müslümanlar ve Yahudiler içinde domuz olan ürünleri yemedikleri için bazı firmalar çikolatalarda domuz yağı türevi kullanmamaktadır. Nussknacker da bunlardan birisidir. Nussknacker çikolatada bildiğimiz kadarıyla domuz yağı kullanılmamıştır.

İçeriği gayet sade olan bir çikolatadır. Nussknacker çikolatanın içeriği aşağıdaki şekildedir:

  • Şeker,
  • Kakao kütlesi,
  • Fındık,
  • Kakao yağı,
  • Saf tereyağı,
  • Emülgatör Lesitin (soya),
  • Vanilya özü

Öte yandan ülkemizde üretilen bazı çikolata ve jelibon türlerinde domuz yağı iddiaları vardır. Ancak bu iddialar ispatlanmış iddialar değildir sadece bir ihtimali ortaya koymaktadır. Örneğin hazır gıdalarda kullanılması zorunlu olan bazı katkı maddeleri domuz yağından da  üretme imkanı vardır. Ve bu katkı maddeleri bazen yurt dışından ithal gelmektedir.

Ancak bir ihtimalden “kesin”miş gibi söz edilmesi doğru değildir. Çünkü ülkemizde üretilen gıda ürünlerinde “domuz yağı” eklenmediği ibaresi yer almaktadır.

Bir de uluslararası olarak satış yapan firmaların ürün içeriklerinin Almanya üretimi farklı içerikli, Türkiye üretimi farklı içerikli olabilmektedir. Örneğin aynı firma aynı ürünü Almanya’da domuz jelatiniyle, Türkiye’de ise sığır jelatini ile üretebilmektedir.

Gıdalarda domuz yağı var iddialarının bir de helal sertifikası boyutu vardır. Gıdalara helal sertifikası almak bir üründe domuz yağı olmadığının güvencesi olmakla birlikte gıdaların helal-haram boyutu aynı zamanda ticari bir sektör haline dönüştürülmüştür.

Yani bazıları helal sertifikası işinden para kazanmakta ve firmaları helal sertifikası almaya zorlamak için de zaman zaman ortaya bir takım iddialar ortaya atmaktadır.

Müslümana düşen görev araştırma yapmaktır. Nussknacker ve Nussknacker gibi ülkemizde satışı olmayan bir çok yabancı firmanın ürünlerinde domuz yağı olmamakla birlikte, bazı yabancı markalarda ise vardır.

Helal gıda tüketmek isteyen kişilerin araştırması gereken başka gıdalar da bulunmaktadır. örneğin bazı enerji içeceklerinde boğa spermi ile elde edilen katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Yorum yapın