Özel sağlık sigortası tüp mide ameliyatını karşılıyor mu

Photo of author

By Bilgio.Net

Operasyon ücretinin yüksek olması nedeniyle özel sağlık sigortası tüp mide ameliyatını karşılıyor mu merak edilmektedir.

Tüp mide ameliyatları diyet ve ilaç kullanmaya kıyasla daha hızlı kilo vermeyi sağlar. Ancak bu tür ameliyatların hem ücreti fazladır hem de kişide ameliyat olabilmek için belli kriterlerin mevcut olması gerekir.

Kimler tüp mide ameliyatı olabilir ?

  • İlk kriter hastanın 18 ile 60 yaş aralığında olmasıdır. Vücudun gelişmesi devam ettiği için 18 yaş altına bu tür ameliyatlar yapılamaz. 60 yaş sonrasında ise hastalar mide küçültme ameliyatını kaldıramayabilir.
  • İkinci kriter kişinin vücut kitle indeksinin 40’un üzerinde olması veya 35-40 arasında olup obezitenin neden olduğu bir hastalığının olması. Eğer vücut kitle endeksi 35’in altı ise hasta ameliyat edilmez.
  • Üçüncü kriter kişide var olan obezitenin en az 5 yıldır devam eden bir sorun olmasıdır. Sırf ameliyat olabilmek için hızlı kilo alarak VKİ’sini 40’ın üzerine çıkaranları bu kriter engellemektedir. Ayrıca geçici bir nedenle hızlı kilo alanlar da ameliyat edilmez.
  • Dördüncü kriter hastanın en az 1 yıl diyet yapmasına ve ilaç kullanmasına rağmen zayıflayamamasıdır.
  • Beşinci kriter hastadaki obezitenin endokrinolojik bir hastalıkla ilişkili olmamasıdır.
  • Altıncı kriter hastanın uyuşturucu madde veya alkol bağımlısı olmamasıdır. Bu tür hastaları ameliyat sonrası disipline etmek zordur ayrıca bağışıklık sistemleri zayıflamıştır.
  • Yedinci kriter hastanın akıl ve ruh sağlığının yerinde olması, tüp mide ameliyatının ne anlama geldiğini kavrayabilecek bir bilinçte olması, doktor talimatlarına uyabilecek durumda olması.
  • Yedinci kriter doktorlarca hastada cerrahi operasyona engel olabilecek herhangi bir husus tespit edilmemesidir.

Vücut kitle endeksi nedir nasıl hesaplanır ?

Vücut kitle endeksi insanların zayıf, kilolu, aşırı kilolu olduğunu belirlemekte kullanılan basit bir formüldür.

VKİ= Vücut ağırlığı/Boyun karesi

Örnek

80 kilogram birisi 1,55 m boyunda ise vücut kitle endeksi nedir ?

VKİ= 80 /(1,55X1,55) =33,298647…

Örneğe göre bu kişinin vücut kitle endeksi yaklaşık 33’tür. (Virgülden sonrasındaki küsüratlar çok önemli değil)

Peki örneğimizdeki kişi normal midir, kilolu mudur yoksa aşırı kilolu mudur ?

Aşağıdaki tabloya bakınız.

  • Özel sağlık sigortası tüp mide ameliyatını karşılıyor muVKİ 18,5’in altında ise o kişi zayıftır, kilo alması gerekir.
  • VKİ 18,5-25 arası ise kişi normal kilodadır.
  • VKİ 25-30 arası ise kişi normal kilonun üzerindedir, diyet ve sporla biraz kilo vermesi gerekir.
  • VKİ 30-35 arası ise kişi şişmandır. Bu sınıftaki kişiler 1. derece obezdirler. Tüp mide ameliyatı olacak kriterde değillerdir. İlaç, diyet ve sporla kilo vermeleri gerekir. Örneğimizdeki kişi (VKİ 33) bu sınıfa girmektedir.
  • VKİ 35-45 arası ise 2. derece obezdir ve kişinin şişmanlığı kalp-damar hastalıkları veya başka hastalıklara sebep olabilecek düzeye gelmiştir. Gerekli kriterleri sağlıyorsa tüp mide ameliyatı olabilir.
  • VKİ 45 üzeri ise kişi 3. derece olup kesinlikle kilo vermesi gerekir. Gerekli kriterleri sağlıyorsa tüp mide ameliyatı olabilir.

Peki örneğimizdeki 1,55 m boyundaki kişi kaç kilogram olsaydı tüp mide ameliyatı olabilirdi ?

VKİ= Kilo /(boyun karesi) formülünden;

Kilo = VKİ X (boyun karesi)

VKİ 35 olması için: 35 X (1,55 x 1,55 ) =84,09

VKİ 40 olması için: 40 X (1,55 x 1,55 ) =96,10

Örneğimizdeki kişi (1,55 boyunda) 84,09 kilogramın üzerinde olursa ve şişmanlığa bağlı hastalıkları varsa tüp mide ameliyatı olabilir.

Örneğimizdeki kişi (1,55 boyunda) 96,10 kilogramın üzerinde olursa, şişmanlığa bağlı hastalığı olmasa dahikları varsa tüp mide ameliyatı olabilir.

Tüp mide ameliyatı nedir ?

Midenin yarıdan fazlasının cerrahi operasyonla çıkarıp alınmasıdır. Bu yöntem “Sleeve Gastrektomi” olarak da bilinmektedir. Geriye kalan mide tüp şeklinde olduğundan halk arasında bu ameliyata “tüp mide ameliyatı” denmektedir.

Tüp mide ameliyatı artık laparaskopik yöntemle yapılabildiği için hastaların ayağa kalkma ve iyileşme süresi kısalmakta ve eskiye nazaran ameliyat izi küçük olmaktadır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında mide küçüleceği için hasta daha az yemekle doyar hale gelecek ve zayıflayacaktır. Ancak bununla birlikte tüp mide ameliyatı yapılmasının ana sebebi hastadaki kilo fazlalığının yaşamını etkileyecek düzeye gelmesi ve kronik hastalıkları tetikleyerek ömür beklentisini kısaltmasıdır.

Özel sağlık sigortası tüp mide ameliyatını karşılıyor mu ?

Özel sağlık sigortalarının neleri kapsadığı, nelerin istisna tutulduğu imzalanan sözleşmede yer alır. Genel olarak bariatrik cerrahi konusuna giren ameliyatlar, örneğin tüp mide ameliyatı, mideye kelepçe taktırmak, mide balonu, biliopankreatik diversiyon, gastrik bypass gibi operasyonlar özel sağlık sigortası kapsamı dışında bırakılmaktadır. Yani sözleşmede aksi bir hüküm yok ise genellikle özel sağlık sigortası tüp mide ameliyatını karşılamamaktadır.

Ancak yine de sigorta firması ile görüşülerek veya sigorta sözleşmesi okunarak tüp mide ameliyatı özel sigorta kapsamına giriyor mu öğrenilebilir.

SGK tüp mide ameliyatını karşılıyor mu ?

SGK belli kriterler sağlanırsa tüp mide ameliyatı için bir miktar ödeme yapmaktadır. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olmalıdır veya 35-40 arasında ise obeziteye bazı kronik hastalıklar eşlik etmelidir. Bu hususlar hastada mevcut ise SGK tüp mide ameliyatına yaklaşık 3000 TL civarında bir katkı koymaktadır.

Tüp mide ameliyatları için özel hastanelerde yaklaşık 15000-25000 civarı ücretler istendiği için SGK’nin karşıladığı rakam gerçek fiyatın ancak küçük bir kısmını oluşturmaktadır.

Yorum yapın