Sarımsak Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Sarımsak Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

‘’ Bir lokantaya girdiğinizde sarımsak kokusu duyarsanız, önünüze gelecek olan yemeğin lezzetinden şüphe etmeyin’’ sözünü duymuştum. Bazı aşçılar için, her çorba, sos ve güveç çeşidinin içine mutlaka sarımsak koyulmalıdır. Bunu yapmanın en kolay yolu herkesin kendi sarımsağını yetiştirmesidir.

Sarımsak Nasıl Ekilir?

Sarımsak drenaj işleminden geçmiş, organik madde yönünden zengin, derin ve verimli toprakları sever. Birçok sebze için ideal olan 6,5’lik pH seviyesini sarımsak için de muhafaza edin. Sarımsak ekimini toprak donmadan 1-2 ay önce gerçekleştirin. Serin bir iklime sahip bölgelerde, ekim işlemine sonbahar ortalarında, ılıman bölgelerde ise kış mevsimi başında başlayabilirsiniz. İlk ekiminiz için alacağınız sarımsak dişlerini katalogdan seçerek sipariş edebilir ya da doğrudan bahçe ve sebzecilikle ilgilenen satış bürolarına giderek satın alabilirsiniz. ( Hasat ettiğiniz mahsulün bir kısmını sonraki yılın sarımsak ekimi için kullanabilirsiniz.) Ekim için büyük sarımsak dişlerini kullanın, küçük dişleri mutlaka tüketin.

Toprak donmadan önce gerçekleştirdiğiniz ekimi müteakip olarak sarımsak başlarını korumak ve toprak altındaki organizmaların aktivitesini arttırmak için sarımsak yatağını kalın bir sap ve sman tabakası ile örtün. Bu şekilde toprağın gevrek bir özellik kazanmasını sa sağlamış olursunuz.

Sarımsak Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Nergis yapraklarının çıkmaya başladığı ilkbahar mevsiminde, sarımsak yatağının üzerini kapladığınız sap ve saman tabakasını kaldırın ve yatağı biraz gübre ile zenginleştirin. Toprak çok fazla kurumadan sulama işlemine başlamayın. Bu arada açık yeşil renkli yapraklar çıkmaya başlamış olabilir. Yapraklar daha çıkmadıysa, her an çıkabilir. Bitkinin boyu uzadıkça, yabancı otları ayıklamak için toprağı belleyin.

Sarımsağın Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Yazın sonlarına doğru sarımsağın alt kısmındaki 2-3 yaprak sararmaya yüz tuttuğunda ya da üst kısmındaki yapraklar dökülmeye başladığında hasat zamanı da başlar. Toprağı bir çapa yardımıyla gevşetin ve sarımsakları topraktan çıkarın ( ağzı geniş bir çapa bu iş için idealdir.)

Sarımsağın uzun süreli olarak depoda tutulabilmesinin en iyi yolu bakımdır. Sarımsak başlarını düzgün bir zeminin üzerine koyun. Bu şekilde her bir başın hava almasını sağlamış olursunuz. Sarımsak başlarını koyduğunuz zeminin güneş görmesi iyi olur. Sıcak bölgelerde yaşıyorsanız, hafif gölgelik bir alan oluşturun ve sarımsak başlarını bu alana serin. Bu şekilde sarımsağın güneşten yanmasını önlemiş olursunuz. Yağmur yağarsa, mahsulü sundurmanın üstüne taşıyın. Bakım işlemi sarımsak kabukları tamamen kuruyana ve dişler birbirine bitişine kadar yaklaşık iki hafta boyunca devam eder. Sarımsak başlarını, kabukları güneş ışığında iyice kuruduktan sonra serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde muhafaza ettiğiniz sarımsaklar 5-6 ay taze kalır.

Yorum yapın