Saten alçı işçilik fiyatları

Photo of author

By Bilgio.Net

Saten alçı sarıya çalan kirli beyaz renkte, normal alçıya göre daha yüksek oranda perlit içeren bir alçı türüdür. Boya öncesi duvarı pürüzsüz hale getirmek için yapılır.

Saten alçı normal alçıya göre daha geç donar ama duvara daha estetik ve pürüzsüz görünüm sağlar. Saten alçı yapıldıktan sonra ince zımpara yapması gerekir.

Saten alçı yapım süreci

İnşaat halindeki bir binaya saten alçı yapmadan önce en azından şapın atılması gerekir. Duvara saten alçı yapmadan önce kaba alçı yapmak gerekir. İsmi kaba alçı olarak geçse de kaba alçı işi çok önemlidir. Bu aşamada sıva kalınlığı ayarlanır, alçı gönyeli, anolu, mastarlı yapılır.

Kaba alçının üzerine karışık alçı yapılır. Karışık alçı, kaba alçı ile saten alçının karışımı ile hazırlanır.

Karışık alçı yapıldıktan sonra saten alçı yapılır. Eğer kaba alçı veya karışık alçı özensiz yapıldıysa saten alçıyı düzgün yapmak çok zordur. Saten alçı iki kat yapılır. Sadece tek kat yapılırsa duvar malzemeyi emer.3-4 katlı yapılırsa da pullanma sorunları olabilir. En ideali saten alçının iki kat yapılmasıdır.

Saten alçı yapılırken en zorlanılan yerler köşelerdir. İşlem tamamlanınca hiç pürüz kalmaması gerekir. Saten alçının kontrolü akşam vakti duvara yandan ışık tutarak yapılır. Çok ufak pürüzler ince zımpara ile giderilir.

Saten alçı işçilik fiyatları

Saten alçı fiyatlarını etkileyen birkaç faktör vardır. En önemli faktörlerden birisi mevsimdir. İnşaat mevsiminde (yaz ve bahar ayları) fiyatlar kışa göre %50-60 artış gösterebilir.

İkinci faktör ise işin yapıldığı yerdir. İnşaatın bol olduğu yerlerde, turizm bölgelerinde ve ülkemizin batı kesiminde fiyatlar biraz yüksektir. İç Anadolunun kırsal kesimlerinde, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde bu işle uğraşanların fazlalığı ve piyasadaki işçilik fiyatlarının genel olarak ucuz olması nedeniyle saten alçı işleri daha uygun fiyatlara yapılmaktadır.

Saten alçı işçilik fiyatlarını etkileyen diğer faktörler ise ustadan nasıl bir iş beklendiği, ustanın elindeki iş durumu, ve ustanın çalışma prensipleridir.

Bazı ustalar iyi iş çıkarır ve kendi fiyatlarını belirler. Bazıları ise yılın diğer zamanları boş kalmamak için müşterilerine uygun fiyat verirler.

Saten alçı işçilik fiyatı işin bir tadilat projesi mi olduğu veya sıfır binaya mı yapılacağına göre de değişir. Sıfır binaya saten alçı yapılıyorsa ve birkaç dairelik bir işse işçilik m2 ücretleri nispeten ucuz olacaktır. Müteahhitler genellikle en uygun fiyata çalışan ustalarla çalışırlar ve sonraki işler için de teklif götürebileceği için ustalar düşük ücret talep edebilirler.

Bir de sıfır binalar yapılarken yapılan işin temizliği genellikle saten alçıyı çekenlere kalmaz. Bu da işin çabuk bitmesi anlamı taşır.

Tadilat projelerinde genellikle nitelikli işçilik istenir, işin boyutu da sınırlıdır. Ve de iş bittikten sonra da temizlik yapılması veya en azından tertipli çalışmaya özen gösterilmesi gerekir.

Konunun bir de malzeme boyutu vardır. Malzeme işverenden olursa, işçiler malzemeyi rahat kullanıp işlerini daha hızlı bitirebilirler. Bu işçilik ücretini azaltır ama malzeme sarfiyatını artırır.

Malzeme ustadan olursa, usta hem malzemeden kar etmeye çalışır hem de elindeki malzemeyi itinalı sarf etmeye çalıştığı için işin süresi artar, ücreti de artabilir.

Tüm bu hususları dikkate alarak ortalama bir fiyat vermeye çalışırsak;

Kaba alçı + Karışık alçı + saten alçı işçilik fiyatları m2’si 15 TL ile 25 TL arasındadır. Malzeme dahil olursa m2 başına 5-6 TL eklemek gerekir.

Yorum yapın